érsebészet shunt4A Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti Tanszékének szervezésében harmadszor rendezik meg hazánkban az egyetlen Európai Érsebész Társaság (European Society for Vascular Surgery – ESVS) által akkreditált továbbképzési programot. A nemzetközi képzési protokollba illeszkedő, két éve meghirdetett, a résztvevők és az ESVS továbbképzésért felelős bizottságának körében nagy sikert aratott tanfolyamon hemodialízis céljára szükséges arteriovenózus fisztulák készítése lesz ismét a téma.
A műtéttechnikai gyakorlati oktatás szeptember 5-6-án lesz az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben. Az utóbbi években világszerte egyre több fisztulaképző műtétre van szükség a hatékonyabb, hosszan tartó művese kezelések vérnyerési lehetőségének biztosítása céljából. Ezzel párhuzamosan a fiatal érsebészek gyakorlati képzése egyre több nehézségbe ütközik számos országban, ezért növekvő igény tapasztalható a fantomokon, illetve kadáveren végzett gyakorlati tanfolyamokra.

érsebészet shunt2_1A jelentkezők száma minden évben növekszik, idén Németországból, Angliából, Új-Zélandról, Romániából és Olaszországból érkeznek kollégák. Az angol nyelvű előadásokon kívül a résztvevőknek önálló érvarrat készítésére, a dialízisre használatos legújabb típusú műerek beültetésére lesz lehetősége magyar (az Érsebészeti Tanszékről dr. Szeberin Zoltán, dr. Gősi Gergely és dr. Banga Péter) tutorok segítségével.

Dr. Rácz Gergely (I. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet) segítségével reméljük idén is zavartalanul zajlik majd a workshop a külföldi kollégák által tavaly külön megdicsért, oktatás számára is kiválóan felszerelt boncteremben. Az eddigi kurzusok értékelésénél a résztvevő érsebészek egyöntetűen magas színvonalúnak értékelték a tanfolyamot, kiemelték a sok gyakorlati lehetőséget. Reméljük, hogy a jövőben magyar résztvevőket is üdvözölhetünk, tekintettel arra, hogy a magyar fisztulasebészet területén is jelentős javulásra van szükség.

Dr. Szeberin Zoltán