20130708-IMG_3168-timar-jozsef-riport-web_timarÖsszesen 2582 hallgatót vesz fel a Semmelweis Egyetem hat kara a most zárult felvételi eljárásban. Közülük 2441-en államilag finanszírozott, míg 141-en költségtérítéses képzésre nyertek felvételt. Mint azt dr. Tímár József oktatási rektorhelyettes elmondta: a karok többsége szinte a teljes kapacitását feltöltötte, így a pótfelvételi eljárásban már viszonylag szűk lesz a mozgástér. Szembetűnő, hogy kevés az önköltséges hallgató, az egyetem gyakorlatilag az államilag finanszírozott tanulókkal tölti fel kapacitásainak nagy részét. A helyzetet ugyanakkor nehezíti, hogy az még nem tudható, mennyi lesz a felvett hallgatók állami költségtérítése– mutatott rá az oktatási rektorhelyettes.

oktatas4_etkA Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának államilag finanszírozott képzésére 423 ponttal lehetett bejutni, itt lett a legmagasabb a ponthatár az orvosképző intézmények közül, országos szinten pedig ez a tizedik legmagasabb pontszám az állami ösztöndíjas alapképzések és osztatlan mesterképzések közül. A SE ÁOK a legnépszerűbb szakok TOP 10-es listájára is felkerült, a jelentkezők száma alapján felállított listán a kar a harmadik helyen áll. Mivel 1494-en jelentkeztek ide és ebből 1002-en első helyen jelölték meg ezt a kart, több mint háromszoros volt a túljelentkezés.

20130422-IMG_8166-varosmajor-kardiologia-napja_okt AOKHasonlóan az orvosképzéshez, a fogorvostudományi és a gyógyszerésztudományi területen is a Semmelweis Egyetemre volt a legnehezebb bejutni. A SE-FOK államilag finanszírozott képzésén 422 pont kellett a bekerüléshez, az önköltséges szakon ennél is több, 428, míg a Gyógyszerésztudományi Karon 371.

Mindez azt mutatja, hogy vonzó a magas követelményeket támasztó Semmelweis Egyetem a fiatalok számára, és a legjobb alapképzettségű hallgatók kerülnek ide – hangsúlyozta dr. Tímár József.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar államilag finanszírozott képzései közül az egészségügyi szervező szakra kellett a legmagasabb pontszám, 349. Az Egészségtudományi Karon az ápolás betegellátás (gyógytornász) szakhoz kellett a legjobban teljesíteni, ahol 400 volt a ponthatár.

A Testnevelési és Sporttudományi Karon a humánkineziológia szak jelentette a legmagasabb akadályt, itt 412 pont kellett a bekerüléshez. DP

A Semmelweis Egyetemre vonatkozó ponthatárok ide kattintva letölthetőek.
A pótfelvételi lehetőségekről szóló cikk itt olvasható.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.