biobank_bemutatoBiobanknak nevezzük az orvosi, tudományos, kutatási célú biológiai mintagyűjteményeket. Tágabb értelemben véve egy olyan adatbázis-rendszer, amely egyrészt tartalmazza a biológiai minták pontos helyét, másrészt a mintákhoz kötődő egyéb adatok széles körét. A Városmajorban zajló vizsgálatokhoz egy saját, web-alapú, böngészőből elérhető rendszer került kialakításra, mely biztosítja több felhasználó egyidejű munkáját és az adatok nagyfokú biztonságát.

A biobankot kezdetben a Budakalász Epidemiológiai Vizsgálat lebonyolításához kezdtük el kialakítani. Ez egy önkéntes alapú, primer prevenciós cardiovascularis szűrőprogram. A megcélzott populáció mintegy 8000 fő. A vizsgálat során egyénenként több mint 500 paraméter kerül regisztrálásra. Ez olyan mennyiségű adatot jelent, amely igen nagy kapacitású adatbázist igényel. Jelenleg több mint 2100 páciens adatai találhatóak meg a rendszerben. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán párhuzamosan futó több kutatási projekt és regiszter (Szívtranszplantációs biobank, Sportolói regiszter, szív-CT vizsgálatok) építése során ugyanez a saját fejlesztésű biobank látja el ezeket a feladatokat.

Az egyes adatbázisokban szereplő betegek vagy kontrollok személyes adatai kódolva, titkosítva kerülnek eltárolásra, az adatokhoz csak megfelelő jogosultság birtokában lehet hozzáférni. Az eltérő vizsgálatok eltérő típusú adatok rögzítését teszik szükségessé. A keretrendszer használatával különösebb informatikai tudás nélkül a vizsgálatokhoz űrlapokat, azokhoz pedig kérdéseket lehet rendelni. A kérdések szám, szöveg, egyszeres vagy többszörös választásos, illetve dátum jellegűek lehetnek. Ha bizonyos kérdésekre csak megadott feltételek esetén szeretnénk választ rögzíteni, lehetőség nyílik a kérdések között összefüggéseket kialakítani. Egyszerű példája ennek a dohányzás, mely esetében gyakoriságot csak akkor van értelme rögzíteni, amennyiben az adott személy dohányzik. Ez a módszerrel a releváns adatok gyorsabban kerülhetnek rögzítésre.

dashboardA nyers adatokból gyakran származtatott mennyiségeket készítünk, amit már a biobank rendszerben el lehet végezni. Egyszerű példája ennek a BMI kiszámítása, de ennél sokkal bonyolultabb számításokat is végeztethetünk, akár különböző score-ok megállapítására is lehetőség van.

A gyógyszerszedési szokások rögzítése során biobankunk képes arra, hogy a gyógyszer nevének felvitelekor automatikusan összekapcsolja azt a gyógyszertörzsi információkkal, így a hatóanyag, annak mennyisége, és az ATC kód is rögzítésre kerül. Így ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányan szednek statint, akkor elég, ha az ennek megfelelő ATC-re szűrünk rá az adatbázisban.

Az összes adat részben vagy egészben is exportálható, melynek eredménye egy excel fájl, mely betölthető a statisztikai programokba. Emellett lehetőség van különböző riportok készítésére is, így összefoglaló vélemény, lelet generálható, de akár névre szóló beleegyező nyilatkozatot, tájékoztatókat is lehet így készíteni PDF formátumban.

Az eltárolt minták pozíciója rögzítésre kerül az adatbázisban, természetesen hűtők, rack-ek, dobozok pontos számát, helyét minden projekthez külön lehet definiálni. A program képes egyedi QR (vonal) kóddal és szöveges címkékkel is ellátni a mintákat, így elősegítve a biztonságos minta-kezelést. A megfelelő személyek kiválasztása után egy lista készíthető a szükséges minták pozíciójáról, így minimalizálva a mélyhűtők nyitva tartásához szükséges időt.

A biobankban való adattárolás rugalmassága folytán az adatok és minták hatékonyabb tárolását teszi lehetővé úgy, hogy közben minimalizálja az adatbeviteli hibák számát. Mindezek mellett az adatok biztonságáról rendszeres adatmentés gondoskodik, illetve minden változtatás naplózásra kerül, tehát bármikor utólag vissza lehet keresni, hogy ki, mikor és pontosan mit változtatott az adatokon. A biobankról további részleteket a www.biobankok.hu/bemutato oldalon olvashatnak.

Írta a Városmajori Biobank munkacsoport nevében: dr. Bagyura Zsolt, dr. Kiss Loretta és Prof. Merkely Béla
A Városmajori Biobank fejlesztése részben a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0001 pályázat támogatásával történt.

Etikai deklaráció
A beteg vagy hozzátartozójának megfelelő tájékoztatását követően a vizsgálatba történő beleegyező nyilatkozat mellett a vér mintavételhez a genetikai adatok kezelése céljából az XXI/2008 EüM törvény által előírtaknak megfelelően külön nyilatkozat aláírására kerül sor.TÁMOP ESZA

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.