q1A Semmelweis Egyetem elnyerte a Quintiles amerikai kutatásszervező cég kiemelt kutatóhely pozícióját, úgynevezett Prime Site lett. Az erről szóló együttműködési megállapodást a Semmelweis Szalonban tartott rendezvény keretében írták alá.

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntő beszédében hangsúlyozta: ezzel a Semmelweis Egyetem egy különleges csapat részévé válik, amely világszerte 16 olyan kutatócsoportot fog össze, ahol a klinikai kutatásokban szerzett tapasztalat, a terápiás területek sokszínűsége és az elkötelezettség a mérvadó. A rektorhelyettes emlékeztetett: a Semmelweis Egyetemen a kutatás fókuszában az ún. transzlációs orvoslás áll, vagyis az a szemlélet, hogy a preklinikai kutatások átfordíthatók legyenek, megjelenjenek a gyógyítás gyakorlatában. A klinikai vizsgálatok így kiemelten fontosak.

q5
Kaye Hallett

A Semmelweis Egyetem – hármas küldetésének megfelelően – az oktatást, a kutatást és a gyógyítást elválaszthatatlan és egyenrangú hármas egységként kezeli. A Prime Site státusz megteremti annak lehetőségét, hogy az egyetem garantált minőségi körülmények között több klinikai kutatást indíthasson, biztosítja, hogy a betegek a legmodernebb, hazánkban még nem finanszírozott vagy nem alkalmazott gyógymódokhoz férjenek hozzá, és alapot biztosít a jövő generáció kutatóinak.

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében üdvözölte, hogy az egyetem és a kutatásszervező cég össze tudta hangolni érdekeit és stratégiai vízióját. A Semmelweis Egyetem és a Quintiles közöttihez hasonló szerződések, együttműködések jobb és átláthatóbb környezetet biztosítanak a betegek számára is a klinikai vizsgálatokkal összefüggésben.

q4
dr. Molnár Mária Judit

Kaye Hallett, a Quintiles alelnöke beszédében hangsúlyozta: az aláírás nemcsak egy új szintű kapcsolat kezdetét jelzi a Semmelweis Egyetem és a Quintiles között, de reflektál azokra a változásokra, új kihívásokra, amelyek a klinikai kutatások területén figyelhetők meg. Az alelnök úgy fogalmazott, mély meggyőződésük, hogy a siker kulcsa abban rejlik, hogy megszilárdítsák a kutatási tevékenységet néhány arra alkalmas intézményben. A Semmelweis Egyetem pedig nemcsak, hogy alkalmas, de egy kivételes intézmény is.

A rendezvényen előadást tartott dr. Molnár Mária Judit, dr. Filakovszky János, a Quintiles alelnöke és dr. Barótfi Szabolcs, a Quintiles igazgatója.

A megállapodást kézjegyével látta el dr. Szél Ágoston rektor, dr. Molnár Mária Judit, Kaye Hallett és dr. Filakovszky János.

A Semmelweis Egyetemen 2012-ben 16 klinikán 63 kutatásvezető orvos  127 vizsgálatot  indított. A gyógyszerkutatási vizsgálatok nagy részét az alábbi szakterületeken végzik:

2012-ben indult vizsgálatok fő szakterületei és vizsgálat számai
onkológia 17
kardiológia 15
gasztroenterológia 14
diabetes 4
oszteoporózis 3
haematológia 4
asztma 3

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.