kalabay 2„Bridge the Gap”– A konvencionális klinikai kutatás és a nem-konvencionális gyógymódok tudományos megközelítésének sajátosságai címmel rendeztek workshopot a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén dr. George Lewith, a University of Southampton professzora vezetésével, akinek fő kutatási területe a komplementer medicina.

A program megnyitóján dr. Kalabay László, a Családorvosi Tanszék vezetője hangsúlyozta: Magyarországon igen sok teendő van még ezen a területen, ugyanakkor a családorvosokon van egyfajta nyomás azzal kapcsolatban, hogy miként használják a komplementer orvoslás egyes elemeit a hagyományos gyógyítás során. A komplementer medicina rendkívül heterogén, s a háziorvosoknak gyakran válaszokat kell tudniuk adni a betegeknek arra, hogy mi az, amit használjanak, mi az, aminek van tudományos alapja. Információra van szükség, éppen ezért nagy öröm, hogy itt köszönthetjük a téma szakértőjét – mondta dr. Kalabay László.

kalabay 3A workshop több előadásból állt, melyek mindegyikét kérdés-válasz szekció zárta. A résztvevők áttekintették a nem konvencionális kezelés, a komplementer medicina helyét Nagy-Britannia plurális egészségügyi kultúrájában, a University of Southampton családorvosi tanszékének kutatási eredményeit, valamint az akupunktúra szerepét a fájdalomcsillapításban, az alternatív medicina szerepét a krónikus betegségek kezelésében.

A tematika az Amerikai Egyesült Államokban és Európában a komplex intervenciók tudományos vizsgálatában alkalmazott irányelvekre épül, a nem-konvencionális gyógymódok kutatásának kizárólagosan evidenciákon alapuló és a konvencionális orvostudományi kutatásokra épülő folyamatát mutatja be gyakorlati példákon keresztül.

Dr. George Lewith  bevezetésként elmondta, molekuláris biológiát, majd orvostudományt tanult, orvosként végzett, majd a hetvenes évek végén Kínába ment, itt került közel az akupunktúrához, amely ma már a bizonyítékokon alapuló orvoslás részeként ma már a rutin ellátás része Nagy-Britanniában. DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.