Emléklapokkal, rövid prezentációval köszönte meg a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár az elmúlt két év alatt kapott adományokat, többek között a könyveket, dokumentációt és a tárgyi értékeket.

_SZS0944Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora az adományozó ünnepség megnyitóján elmondta: Az elmúlt harmincöt-negyven évben a könyvtár metamorfózison ment át, hiszen míg akkoriban a medikusok, fiatal oktatók elképesztően sok időt töltöttek folyóiratokat, könyveket tanulmányozva, ma már az internet térhódításával a szerep megváltozott. A Semmelweis Egyetem könyvtára különleges feladatokat is vállal, adományokat fogad az egyetem nevében és közkinccsé teszi azokat. „Biztos vagyok benne, hogy Főigazgató Asszony szellemisége, egyetem iránti odaadása az oka és háttere annak, hogy a mi könyvtárunk ennyire gazdag programban, feladatban és népszerűségben. Amikor ezt a könyvtárat megörökölte, annak volt már néhány relikviája, amelyre büszkék voltunk mindannyian, de ő ezt a gyűjteményt nagyon hatásos módon gazdagította.” – emelte ki a rektor.

_SZS0933Dr. Vasas Lívia, a Központi Könyvtár főigazgatója beszédében rámutatott: A könyvtár most 185 éves, alapítója Schordann Zsigmond saját könyvtárát és lakását adta tanártársainak használatra. Az intézmény nagyon sok adományt kapott az évek során, ma már a nagy orvosi művek mind megtalálhatók itt. A közel tízezer kötet fenntartásáról, restaurálásáról, közkinccsé tételéről az intézmény folyamatosan igyekszik gondoskodni.

Az adományozó ünnepségen Orbán Judit jazzénekes rövid előadása után először az egyetem német nyelvű hallgatóinak érdekképviseletét, a Deutschprachige Studentenvertretung Semmelweis-t köszöntötték, akik értékes tankönyvadománnyal járultak hozzá az egyetemi könyvtár működéséhez.

Dr. Baló J. Mátyás krómozott arcgőzölő hengert és oklevelet, dr. Bereczky Dániel elektrolit-analizátort és infúzió pumpát, dr. Birinyi Péter többek között robbanásbiztos alkoholtartályt, dr. Blázovics Anna Wertheim szekrényt adományozott, melyben most az értékes könyveket őrzik.

_SZS1025Dr. Vasas Lívia beszámolója szerint a könyvtár régi vágya volt, hogy egy igazi régi kórházi padot kapjon a könyvtár, mely az I. sz. Sebészeti Klinikától érkezett, míg dr. Darvas Katalin egy altatógéppel gazdagította a gyűjteményt. Dr. Faller József  kitüntetését, oklevelét, dr. Füzi Miklós édesapjának indexét, leckekönyvét hozta el. Dr. Geges József többek között különleges karikatúrát, és egy több mint száz éves könyvet ajándékozott a könyvtárnak. Dr Kárpáti Sarolta segítségével gazdagodott az intézmény három ősnyomtatvánnyal, dr. Kiss Jánosné dr. Végh Márta dr. Kiss János hagyatékát adományozta a könyvtárnak, amelyet önálló tárolóban helyeztek el.

Dr. Lerch Ferenc adományának érdekes története van: egy aukción a könyvtár és a professzor is licitált dr. Balassa János fényképére. A nyertes Lerch Ferenc lett, aki azonban a képet a könyvtárnak ajándékozta.

Dr. Mester Ádám édesapja diplomáit, emléktablókat, dr. Novák Mária Novák János hagyatékából eredeti dokumentumokat, szabadalmi leírásokat, Raskovicsné Csernus Mariann betegápolói oklevelet, Regöly-Mérei Andrea különleges könyvet, dr. Som Ferenc több tárgyat, porcelánt, kupákat, érmeket adományozott.

A könyvtár dr. Somogyi Szilviától Somogyi Szilveszter professzor hagyatékából húsz értékes tárgyat, érmét, plakettet, fotókat, dr. Stampf Györgytől ma már unikálisnak számító zárt rendszerű G5-ös zsugorüveg szűrőt kapott. Dr. Szentágotai T. Lóránt többek között mikroszkópot és egy TBC-oltás teljes felszerelését, dr. Szlukáné Fajth Mária kitüntetéses védőnői oklevelét, dr. Szőke Éva Engler-féle viszkozimétert, dr. Vásárhelyi Barna laboratóriumi üvegtárgyakat, dr. Vértes László az eszközökön kívül Semmelweisről szóló műveket is adományozott, amelyek között akadt olyan, amely eddig nem volt még a könyvtár tulajdonában.

Dr. Vincze János könyveket, Walkó György Walkó Rezső diplomáját, gyászjelentését és további dokumentumokat adományozott. Dr. Nagy Ferenc egy különleges dokumentumot, Erkel Ferenc zeneszerző Szózat című művét adományozta a könyvtárnak, amely egy egyedülálló 1847-es nyomtatvány.

SzZs

Fotó: Szigetvári Zsolt