20130308-IMG_9720-kulka-janina-webNagyon örült és megtiszteltetésnek érezte a már a jelölést is, mivel a Magyar Onkológus Társaság javasolta az „Astellas-díj – Az Év orvosa” díjra. „Ez az elismerés azt is jelezte számomra, hogy látszik az igyekezet, amivel a patológusok, köztük én is, sokat teszünk azért, hogy a betegeket a lehető legjobban lehessen kezelni” – mondta dr. Kulka Janina, aki az orvosi diagnosztika kategóriában lett első helyezett.

A II. Sz. Patológiai Intézet igazgatóhelyettese a diagnosztikus munkát tartja a legszebbnek: a klinikákról hozzájuk beérkező biopsziás és műtéti anyagokat dolgozzák fel, majd állítják fel a diagnózist. Speciális szakterülete az emlőpatológia, rengeteg konzíliumi vizsgálatot is végez. „Sokszor a mi diagnózisunk képezi a következő lépés alapját, bár többnyire úgy gondolok a tevékenységünkre, hogy ez egy háttérmunka, ami szinte láthatatlan. Ezt én imádom csinálni”- fogalmazott.

20130308-IMG_9690-kulka-janina-webDr. Kulka Janina nagyon szeret tanítani, bár elmondása szerint az utóbbi években erre kevesebb ideje jutott, mint szerette volna. Volt a Magyar Patológusok Társaságának elnöke, tagja a Szakmai Kollégium Patológia Tanácsának, uniós pályázatot menedzselt, vannak doktoranduszai, és foglalkozik tudományos diákkörösökkel is. „Idén öt TDK-sunk szerepelt a Diákköri Konferencián és mindannyian nyertek díjat, nagyon büszke vagyok rájuk”- emelte ki.

Tavaly e-learning tananyagfejlesztését is irányított, amelyet a szakorvos képzésben, illetve a továbbképzésben használnak. Szavai szerint ez utóbbi azért is fontos, mert több olyan kórház van, ahol mindössze egy patológus dolgozik, ezért nehezen jut el kongresszusokra, az intézménynek pedig többnyire nincs pénze a szakmai folyóiratok előfizetésére..
Kitért arra is, hogy a patológia a hiányszakmák közé tartozik: az országban – a minimum követelmények alapján – ötszáz patológusra lenne szükség, de jelenleg 230-an vannak, ami azt is jelenti, hogy nagyon sokan két munkahelyen, két szakember munkáját végzik el.

20130308-IMG_9689-kulka-janina-webA patológiában az elmúlt években a molekuláris patológiai kutatások óriási kaput nyitottak egy teljesen más irányú fejlődésre, amihez teljesen más szemléletre van szükség. „A most felnövő patológus generáció egészen máshogy tanulja meg a szakmát, mint annak idején mi. Nagyon érdekes, hogy az alapkutatások eredményei, illetve a betegek gyógyításában felhasználható hatékony gyógyszerek egyre közelebb kerültek egymáshoz. Ezt igazán jó látni, fantasztikus, hogy milyen gyorsan jönnek ki egyre jobb és célzottabb gyógyszerek. Nagyon jó érzés, hogy ehhez mi is kellünk, hogy kimutassuk, ott van az a génhiba vagy az a molekula, amire a gyógyszer hat. Szép az is, ahogy ehhez a folyamathoz kapcsolódva a mi módszereink is folyamatosan fejlődnek” – fogalmazott.

Dr. Kulka Janina több mint harminc éve dolgozik a II. Sz. Patológiai Intézetben. Mostanában gyakran úgy érzi, kevésnek tűnik a 24 óra, amiből általában 11 órát tölt az intézetben, este hét előtt szinte sosem megy haza. Mint mondta, a munkája a hobbija is, de emellett igyekszik eljutni színházba, moziba. Szeret szombatonként a Nagycsarnokban bevásárolni, és nagy öröm, amikor az egész család, a fölnőtt gyerekek körbeülik a vasárnapi ebédre terített asztalt.

T-Sz.Sz.

A cikk a Semmelweis Egyetem Újság márciusi számában jelent meg.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.