Komoly következményei lehetnek a középfülgyulladásnak, ami a kisgyerekeknél visszatérő probléma a téli és tavaszi időszakban. Legtöbbször nagy fájdalommal és lázzal jár, de létezik olyan fajtája is, melynek nincs tünete, ám ha nem ismerik fel, maradandó hallásromláshoz vezethet. Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója szerint ez igen gyakori, mert kisgyerekeknél nehéz észrevenni.

Dr. Tamás László
dr. Tamás László

A téli-tavaszi időszak náthás fertőzései sok kisgyereknél rendszeresen visszatérő középfülgyulladáshoz vezethet. Ennek egyik fajtája az akut gennyes középfülgyulladás nagy fájdalommal és magas lázzal jár. Ezt a vírusos nátha bakteriális felülfertőződése okozza. Ilyenkor a középfülben felszaporodó genny nyomja a dobhártyát, ez okozza a fájdalmat és ha a betegség nincs jól kezelve, egy idő után fel is szakadhat a dobhártya. Ritka esetben súlyos szövődményt okozhat. Amikor például az agy, vagy a belső fül irányába továbbterjed, akár életet veszélyeztető agyhártyagyulladáshoz, agytályoghoz, arcidegbénuláshoz is vezethet.

Kevesen tudják, hogy létezik a középfülgyulladásnak egy másik, ugyancsak veszélyes fajtája, amikor sem fájdalom, sem láz nem jelentkezik. A savós középfülgyulladás lassan kialakuló probléma, és a gyermek hallásromlásához vezethet. Leggyakrabban olyan gyerekeknél alakul ki, akiknek a gyakori fertőzések miatt az orrmandulájuk túl gyorsan nő nagyra, a fülkürtöt lezárja, így a középfül nem tud levegőzni. Ha pedig a fülkürt tartósan le van zárva, vákuum alakul ki a középfülben, majd hetek-hónapok alatt savós folyadék szaporodik fel. Ezeknél a gyerekeknél lassan romlik a hallás, ami feltűnhet a szülőknek, ha mindkét oldali fület érinti, ha azonban csak az egyiket, nem biztos, hogy észreveszik. Ez a probléma sok óvodás korú gyermeket érint, de ha időben észreveszik, gyógyítható. Amikor viszont a fenti gyulladásos állapot hónapokig fennáll, akkor elindulhat a hegesedés a középfülben és ez tartós hallásromlással járhat, ami már műtéttel is nehezen javítható. Ezért a professzor azt tanácsolja a szülőknek, hogy a legkisebb gyanú esetén is vigyék el fül-orr- gégészetre a gyermeket, ahol indokolt esetben a hallásvizsgálatot is elvégzik. Kiemelte még, hogy felnőtt korban is nagyon komolyan kell venni a tartós féloldali nagyothallást, mert orrgarati daganat is okozhatja a savós középfülgyulladást.

fulvizsgalat2.jpg dr. Tamás László szerint a hideg hónapokban nehéz elkerülni a fertőzéseket, ezért a gyakori kézmosás, a helyes orrfújás és az immunrendszer erősítése a legfontosabb. Azt tanácsolja, hogy ha kisüt a nap, lehetőleg napoztassák a gyereket. Felhívja a figyelmet arra, hogy télen a D vitamin adása mellett a C-vitamin pótlása is fontos. A vashiányos gyerekek immunrendszere gyengébb, rájuk több figyelmet kell fordítani, mert gyakrabban kapják el a fertőzéseket is. Ha az ajánlott elővigyázatosság mellett mégis megbetegszik a gyermek, a helyes orrfújás (nem szabad egyszerre befogni mindkét orrlyukat) és az alapos kikúrálás után lehetőleg egy hetet még tartsák otthon a lábadozó beteget, hogy megelőzzék egy újabb fertőzés kialakulását. Dr. Tamás László szerint tilos a lázas, fülfájós gyerekkel berohanni a kórházba, először a lázát és a fájdalmát kell csillapítani.

fulvizsgalatAzok a szülők, akiknek gyakran szenved fülgyulladástól a gyermekük, már tudják, hogy ha pár nap alatt nem múlik a nátha, el kell menni szakemberhez. Ma már ritkán szúrnak fel fület, a kezelés orrspray-vel (vagy orrcseppel), gyógyszerrel megoldható. A hajlam sajnos örökletes, bizonyos gyereknél a nyálkahártya (így az orrmandula is) hajlamosabb a duzzadásra fertőzéskor. Ha valakinek allergiás a gyermeke, számíthat rá, hogy könnyebben kialakul a középfülgyulladás. Az orrmandula azonban fontos immunszerv, ezért csak akkor javasolják kivételét, ha többször ismétlődő, vagy tartós középfül,- vagy arcüreggyulladást okoz.

CzR

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.