toth_annaKossuth Zsuzsanna Emlékdíjat kapott Tóth Anna, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülésznője, vezető szakoktató. Az elismerést a Magyar Ápolók Napján vehette át dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkáról.

Tóth Anna harminc éve dolgozik a Semmelweis Egyetemen, kezdetektől a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Azt mondta, nagy megtiszteltetésnek tartja a díjat, mert ezzel nagy elődök sorához csatlakozhatott. Kicsit mindig zavarban vagyok az ilyen helyzeteken, de természetesen nagyon jól esett, hogy elismerték a munkámat – tette hozzá.
Nemcsak szülésznőként dolgozik és oktat, hanem ő a szakdolgozói kamara országos tagozatának vezetője és aktívan részt vesz a Magyar Ápolási Egyesület munkájában is. Véleménye szerint a szülésznői szakma is változóban van, és reményét fejezte ki, hogy a szabályok egyre inkább közelítenek majd a Nyugat-európai országok gyakorlatához, ahol a szülésznők – a normális élettani szüléseknél – önállóan is dolgozhatnak.

web-1065A Kossuth Zsuzsanna kitüntetés odaítélésének fő szempontjai a kiváló szakmai munkán túl a Magyar Ápolási Egyesület keretében az ápolás és az ápolók, valamint ápolói közösségek létrehozása érdekében kifejtett, kiemelkedő tevékenység.
Az egyesület február 19-én immár harmadik alkalommal ünnepelte meg a Magyar Ápolók Napját, melynek alkalmából Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere kitüntetéseket adományozott az egyesület tagjai számára. A kitüntetéseket az ünnepség keretében dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár adta át. Pro Sanitate-díjat öten, az emberi erőforrások minisztere Elismerő Oklevele kitüntetést tizennégyen, valamint három munkacsoport vehette át.

T-Sz.Sz.