„Magyarországon az idegtudományoknak nagyon nagy múltja, jelene és jövője van” – mondta köszöntő beszédében dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes a Magyar Idegtudományi Társaság (MITT) XIV. Konferenciáján, amelynek a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja adott otthont. A konferencia fővédnökét, dr. Szél Ágoston rektort képviselő dr. Molnár Mária Judit emlékeztetett arra: a Semmelweis Egyetemen 2012-ben az idegtudományok álltak a fókuszban. A legnagyobb presztízsű egyetemi díjat, a Semmelweis Budapest Awardot Somogyi Péter agykutató kapta, dr. Palkovits Miklós, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professzor emeritusa Príma Primissima-díjban, míg dr. Lazáry Judit fiatal kutatóként Junior Príma-díjban részesült.

A rektorhelyettes hozzátette: az idegtudományi kutatások területén a képalkotó eljárások, a molekuláris genetika megjelenése rendkívül sok forradalmi változást hozott. A mai világban pedig nélkülözhetetlen a kapcsolatépítés, egymás munkájának megismerése, a virtuális hálózatok kiépítése is; mindezeknek kitűnő terepe ez a konferencia.

A háromnapos konferencia szervezőbizottságának elnöke dr. Csillag András, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója. A konferencia védnöke dr. Palkovics Miklós arra emlékeztetett, hogy húsz éve 260 fővel alakult meg a MITT, amelynek ma már több mint 800 tagja van. „Ám nemcsak számszerű növekedés figyelhető meg, hanem a minőség is változott, olyanok nőttek ki a társaság tagjai közül, akik a nemzetközi „top”-hoz tartoznak, s itthon és külföldön is jó hírét viszik a magyar idegtudománynak” – fogalmazott.

Az utánpótlással kapcsolatban kiemelte: az egyetemen belül működő Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola a legnagyobb önálló doktor iskola.

A megnyitó a MITT elnöke, dr. Freund Tamás akadémikus is köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, több mint négyszáz regisztrált résztvevője van a konferenciának, ami jól mutatja, hogy a társaságnak nemcsak elismert múltja, de igen aktív jelene, s ragyogó jövője van. Dr. Freund Tamás bemutatta az idei Buzsáki-előadás megtartójának, Michael Haussernek a pályáját. Dr. Hausser (Wolfson Institute for Biomedical Research, University College London) „Dendritic computation” címmel tartott előadást.

A Magyar Idegtudományi Társaság konferenciáját kétévente rendezik meg. Ezek, és a köztes években tartott IBRO-rendezvények a magyar agykutatás kiemelkedő fórumai. Alkalmat nyújtanak a kutatócsoportok és intézetek legújabb eredményeinek bemutatására éppúgy, mint formális és informális eszmecserékre, metodikai konzultációkra, közös kutatóprogramok egyeztetésére – olvasható a konferencia programfüzetében. DP
Fotók: D. Kiss Balázs