Sikeresen beültették a második végleges műszívet Magyarországon, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján – tájékoztatott dr. Merkely Béla klinikaigazgató. Az 54 éves férfit három hete műtötték, és annyira jó állapotban van, hogy már több száz métert sétál naponta. A beavatkozás súlyos szívelégtelensége miatt vált szükségessé. Állapota folyamatosan romlott, többször is visszaesett, legutóbb két hónapja, ekkor került fel a transzplantációs listára. Ritka (AB) vércsoportja miatt azonban orvosai a műszív beültetés mellett döntöttek, amely végleges megoldás lehet betegségére.

Az alig 10 centis műszívet a szíve mellé ültették be, a miniatűr pumpa segíti a bal kamra működését, áramoltatja a vért. Várhatóan még két hétig a kórházban kell maradnia, ez alatt az idő alatt megtanulja a szerkezetet biztonságosan kezelni, viselni, mozogni, fürdeni vele.  A szerkezet elektromos árammal működik, a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön lehet hordani, így a beteg nincs ágyhoz kötve. A férfi azt tervezi, hogy három hónap múlva már visszamegy dolgozni munkahelyére.

Tavaly szeptemberben egy 51 éves férfi kapta meg az első végleges műszívet a Városmajori Szívklinikán. Ő a karácsonyt otthonában, családjával töltötte, és már kiveszi a részét a házimunkából is. Havonta jár kontrollra, gyógyszerei dózisát kezelőorvosai jelentősen csökkenthették.

Dr. Merkely Béla a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint évente 8-10 beteg kaphatna végleges műszívet, amely bizonyos esetekben akár a szívátültetést is kiválthatná, tehát végleges terápiaként szolgálhat. Magyarországon közel 300 ezer szívelégtelen beteg él, akiknek fele a diagnózis felállítását követően négy éven belül meghal. CzR
Fotók: D. Kiss Balázs