Három év után átadta a Semmelweis Egyetem Karrierirodájának vezetését dr. Lőrincz M. Ákos, aki az iroda egyik alapítója volt. A kutató továbbra is részt vesz a szakmai munkában, de a közeljövőben elsősorban a PhD tanulmányainak befejezésére és a családjára szeretne koncentrálni.

A Semmelweis Egyetem Karrierirodájának története bő három évvel ezelőttre nyúlik vissza. Dr. Lőrincz M. Ákos felidézte: a karrieriroda létrehozásával megbízott Stratégiai és Működésfejlesztési Főigazgatóság olyan szervezet akart felépíteni, amely valóban hallgatóközpontú, és ehhez olyan vezetőt kerestek a Hallgatói Önkormányzaton keresztül, akinek volt tanácsadói, tréneri tapasztalata és ismerte a hallgatói közéletet. Mint mondta, amikor megkeresték, már nyolc éve foglalkozott kortárssegítéssel, képzésekkel és tanácsadással az Instruktor Öntevékeny Csoport keretein belül. Az elinduláshoz rengeteg segítséget nyújtott a Stratégiai és Működésfejlesztési Főigazgatóság, valamint a Magatartástudományi Intézet. Olyan hallgatóközpontú irodát akartunk létrehozni, amely az egyetemi évek alatt segíti a diákok boldogulását, és sikersebbé teszi őket – hangsúlyozta.

Elég hamar szembesültek azzal a problémával, hogy ebben a szférában a karrieriroda funkciójának teljesen másnak kell lennie, mint a többi felsőoktatási intézményben. Azt tapasztalták, hogy a hagyományos karriermenedzsmentet elsősorban közgazdasági, jogi, mérnöki karokra lehet alkalmazni. A munkánk elejét az töltötte ki, hogy feltérképezzük azokat a pontokat, amelyekben segíteni tudjuk a hallgatókat. Egyértelmű volt, hogy a többi felsőoktatási intézményhez hasonlóan szükség van mentálhigiénés-, illetve életvezetési tanácsadásra, de gyakran találkoztunk olyan új problémákkal, amelyek elsősorban az orvosképzéshez kapcsolódóan jelentkeztek – emlékezett vissza a kezdetekre. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az elhelyezkedés viszont könnyebb az orvostanhallgatóknak, mint például a bölcsészkarokon végzetteknek, és ezt is figyelembe kellett venniük a szolgáltatások kialakításánál.

Dr. Lőrincz M. Ákos kiemelte: Magyarországon egészségügyi diplomával elhelyezkedni nem nehéz, de komoly kihívás a képzettségének megfelelő munka megtalálása. Szembe kellett nézni azzal is, hogy nálunk egészen komoly problémát okoz az első munkahely utáni álláskeresés, illetve nehéz a rendszeren belüli oldalazó mozgás, ezért olyan támogatást is adtunk a hallgatóknak, amellyel az útkeresés, a pályakeresés lerövidíthető – tette hozzá.

Az iroda karolta fel két évvel ezelőtt a SotePedia internetes oldal létrehozását szorgalmazó hallgatói kezdeményezést is. Az elsődleges cél az volt, hogy olyan oldalt hozzanak létre, amelyen minden, a hallgatókban felmerülő kérdésre megtalálhatók a válaszok. „Eredetileg a Karrieriroda anyaginak a közlésére szántuk a weboldalt, de hamar kiderült, hogy a hallgatói leleményesség és a közösségi munka nálunk hatalmasabb erők” – jelentette ki. A SotePedián ma már minden olyan információ megtalálható, amire a hallgatóknak szüksége van: rengeteg kézzel írt jegyzetet, tananyagokat osztottak meg egymással, de elérhető például az oldalon a dékáni hivatalok nyitva tartása is. A közösségi tudástárnak vizsgaidőszakban havonta tízezernél is több látogatója van.

A Karrieriroda távozó vezetője szerint a felépítési időszak lezárult, és egy lendületesebb, menedzser szemléletű vezetőre van szükség ahhoz, hogy eddig elért eredményeket fenn lehessen tartani. Nem szeretnék teljesen kivonulni az iroda életéből, a jövőben azon fogok dolgozni, hogy még inkább személyre szabottá váljanak egyes szolgáltatások. Az irodavezetési feladatoktól viszont örömteli családi események, és a PhD tanulmányaim befejezése miatt megváltam – indokolta a döntését.

Dr. Lőrincz M. Ákos az Élettani Intézetben dolgozik tanársegédként. Dr. Ligeti Erzsébet laboratóriumában a neutrofil granulociták szerepét kutatja a természetes immunitásban, magyarul és németül oktat. A Karrieriroda vezetését dr. Oláh Dániel, a Szinapszis hallgatói lap korábbi főszerkesztője vette át.

T-Sz.Sz.

Az írás a Semmelweis Egyetem Újság egy korábbi számában jelent meg.