Akár 2-3 kilót is magára szedhet karácsonykor, aki nem figyel. Az ünnepi asztalnál szinte mindenki többet eszik a megszokottnál, és bizonyos betegségek esetén ez veszélyes is lehet – erre hívja fel a figyelmet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Az átlagos ünnepi menü sok családnál a magyar ízlésnek megfelelően még ma is energia- és zsírdús ételekből áll (például rántott hal, francia saláta vagy majonézes krumpli), és természetesen ezen felül még sokféle sütemény, édesség, ital is kerül az asztalra. Ez azért jelent gondot, mert a magyar felnőtt lakosság 50-60 százaléka egyébként is túlsúlyos vagy elhízott, aki pedig hajlamos rá és nem vigyáz, gyorsan felszedhet még pár kilót. A dietetikus szerint ettől függetlenül az egészségünk megóvása érdekében is érdemes figyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk.

Veresné dr. Bálint Márta

A cukorbetegeknek, a szív és keringési problémákkal küzdőknek, vagy a tápcsatorna megbetegedéseinek valamelyikében (például hasnyálmirigy gyulladás, gyulladásos bélbetegségek) szenvedőknek különösen vigyázniuk kell a „nagy” ebédekkel és vacsorákkal. A cukorbetegekre az jelenthet veszélyt, ha túlzott mértékben ingadozik, „ugrál” a vércukorszintjük. Sajnos, ha nem tervezik meg étrendjüket, és a szokásosnál nagyobb mennyiséget esznek az ünnepi finomságokból, gyorsan megemelkedik a vércukorszintjük, majd a szervezet túlszabályozó mechanizmusai miatt nagyon leesik. Ez akár rosszullétet is okozhat, de arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a gyakran ingadozó vércukorszint sietteti az érszövődmények (pl. érelmeszesedés, stroke, infarktus) kialakulását. Veszélyeztetett lehet még, akinek máj-, hasnyálmirigy- vagy epeproblémája van. Előfordul az is, hogy ezzel akkor szembesül, amikor a kiadós étkezés vagy nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás után kórházba kerül. A keringési betegségben szenvedőknek is érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a túl sós ételek hatására kórosan megemelkedhet a vérnyomás, a túl nagy mennyiségben fogyasztott húsos ételek pedig a köszvényeseknél válthat ki erős fájdalommal járó köszvényes rohamot.

A szakember tanácsot ad azokra az esetekre is, ha vendégeket túl gyakran, vagy nem egészségi állapotuknak megfelelő ételekkel (például túl zsíros, túl édes) kínálják, hiszen apró „trükkökkel” ilyenkor is megvédhetik magukat a túlevéstől. A dietetikus azt ajánlja, hogy étkezés előtt és közben is igyanak vizet, ezzel is növelhetik a teltségérzetet. Ajánlott továbbá a megszokottnál lassabban enni, mert ilyenkor elegendő idő áll a szervezet rendelkezésére, hogy érzékelje a jóllakottságot például a gyomor feszülése, vagy a vércukorszint emelkedése által. A naponta többszöri (négy-ötszöri), de egyszerre kis mennyiségű étkezés pedig segít abban, hogy a szervezet kevésbé raktározzon a zsírszövetekben.
Ha mindenképpen nassolni támad kedvük, dr. Bálint Márta azt javasolja, hogy olyan olajos magvakat egyenek (például földimogyoró, tökmag), melyeket maguknak kell megpucolniuk, így is csökkenthető az elfogyasztott mennyiség. Ilyen célra a felvágott nyers zöldség (például zeller, sütőtök, gomba, karalábé) is kiválóan alkalmas, amelyhez zöldfűszeres kefirt kínálhatnak. Ha pedig azt akarják elérni, hogy családtagjuk ne egyen túl sokat, inkább kisebb tányérra tálaljanak, így szemre többnek tűnik az étel.
A Semmelweis Egyetem dietetikusa szerint ilyenkor lényeges lenne figyelni arra, hogy a nagy családi lakomák mellett mozogjanak is, ha mást nem naponta legalább fél órát sétáljanak. Ez kedélyjavítóként is ajánlja a szakember, aki szerint sosem késő elkezdeni.

CzR