Összesen 624 millió forint pályázható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által most közzétett ösztöndíj-programokban, melyek célja, hogy javítsa a fiatal orvostanhallgatók és gyógyszerészhallgatók anyagi körülményeit, motiválva ezzel őket az itthon és a pályán maradásra. A rendelkezésre álló forrás 500 fiatal támogatását teszi lehetővé.

A szakorvosjelöltek Markusovszky Lajos Ösztöndíja, a szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly Ösztöndíja mellett idén a tárca meghirdeti a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek Méhes Károly Ösztöndíját is, amely megemelt összeggel áll rendelkezésre. A Markusovszky Lajos és a Than Károly ösztöndíjasok a bérükön felül havi nettó 100 ezer, a Méhes Károly ösztöndíjasok pedig 200 ezer forintot kapnak ösztöndíj formájában a teljes szakképzési időre, ha vállalják, hogy a szakképzés befejezését követően legalább annyi ideig dolgoznak Magyarországon, amennyi ideig a programban támogatásban részesülnek. A pályázóknak ugyanakkor kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a betegellátással összefüggésben hálapénzt, informális kifizetéseket nem fogadnak el.

Kiemelten fontos, hogy gyermekgyógyászok lássák el a gyerekeket nem csak a kórházi szakellátásban, hanem – amennyiben lehetséges – az alapellátásban is. Ennek ösztönzésére, biztosítására hirdeti meg az EMMI idén először a Méhes Károly Ösztöndíjprogramot – olvasható a szaktárca közleményében. Mint emlékeztetnek: évek óta problémát jelent a házi gyermekorvosok utánpótlásának biztosítása és a házi gyermekorvosi ellátás megszervezése a tartósan betöltetlen, jellemzően hátrányos helyzetű körzetekben. A dupla ösztöndíjjal az EMMI arra szeretné a gyermekszakorvos-jelölteket ösztönözni, hogy vállalják: a szakképzést követően a tartósan betöltetlen körzetekben dolgozzanak majd házi gyermekorvosként.

A pályázati felhívások mától olvashatók a www.eekh.hu oldalon. A pályázatokat folyamatosan, 2012. december 15-éig lehet benyújtani. DP

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Fotó: attekovacs.com