dr. Szigeti Krisztián

A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben dr. Kellermayer Miklós vezetésével több, mint két éve sikeresen működő Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Centrum új, világszerte különleges képalkotó módszerrel lett gazdagabb. A Semmelweis Egyetem, a CROmed Kft. és a gyártó Mediso Kft. közötti folyamatos, sikeres együttműködése alapján megkezdte működését egy kombinált PET/MRI képalkotó berendezés.A PET/MRI egyedülálló képalkotó kombináció, mellyel laboratóriumi állatok (egér, patkány, tengerimalac, nyúl) biokémiai és anatómiai képalkotására egyszerre van lehetőség. A pozitronemissziós tomográfia és mágneses rezonancia-képalkotó módszerek kombinációja az egyetemen folyó kardiológiai, onkológiai, idegtudományi, őssejt, izom-és anyagcsere kutatások számára felmérhetetlen nemzetközi előnyt biztosít. A Mediso nanoScan PET/MRI készülék a világ egyetlen, kereskedelmi forgalomban kapható ilyen berendezése, és egyben a világ legjobb teljesítményű kisállat PET készüléke is.

A centrum ezzel a modalitással kiegészülve – illetve a korábban telepített NanoSPECT/CT Plusz eszközzel – lefedi az összes klinikumban is alkalmazott in vivo képalkotó modalitást. Büszkén mondhatjuk, ezzel együtt olyan infrastruktúrális háttérrel és tudásbázissal rendelkezik, amely alkalmas “a molekulától az élő szervezetig” gondolat teljeskörű megvalósítására. Célunk, hogy a világon egyedülálló instrumentális potenciált biztosítsunk saját kutatásainkhoz és kooperációs partnereinknek – fogalmazott dr. Szigeti Krisztián laborvezető.

Számos közös kutatás folyik jelenleg is egyetemi és MTA kutatócsoporttal a központban. A Core Facility minden érdeklődő kutató és kutatócsoport számára elérhető.

T-Sz.Sz.