Fotók: D. Kiss Balázs

Hetedik alkalommal rendezték meg az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a Semmelweis Fórum tudományos és szakmai továbbképző rendezvényt. A korábbi, Baross utcai Szülészeti Esték megújításaként közel két évvel ezelőtt elindított Fórumon a szülészet-nőgyógyászat egy-egy aktuális témakörét tekintik át a szakemberek – hangsúlyozta dr. Rigó János professzor, a fórum házigazdája, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A korábbi rendezvényeken szó volt az endometriózisról és a mióma kezeléséről éppúgy, mint a nőgyógyászati onkológia vagy a prenatális diagnosztikai kérdéseiről. Az egyébként ingyenes és továbbképzési pontokat is adó fórumokon az adott téma szakértőinek számító magyar szakemberek által tartott előadások mellett mindig van külföldi előadás is.

dr. Rigó János

A szeptemberben megtartott 7. Semmelweis Fórum témája a hiszterektómia, azaz a méheltávolítás volt. A külföldi előadó, dr. Carla Tomassetti a leuven-i egyetemről érkezett és a robotsebészeti megoldásokról tartott előadást. Ez Magyarországon még igazi különlegességnek számít, egyelőre ugyanis hazánkban nincs robotkészülék. A szeptemberi fórumon egyebek mellett sorra vették és megvitatták a méheltávolítás korszerű javallatait, alternatíváit, a klasszikus és a laparoszkópos hiszterektómiát, valamint a beavatkozás pszichés vonatkozásait is.

Dr. Rigó János professzor kiemelte: a fórumokon általában 120-150 kolléga vesz részt, az érdeklődők 90 százalékban az ország különböző kórházaiból érkeznek. A rendezvény résztvevői az adott témakör legújabb ismereteiről hallhatnak előadást és a fórum ezen kívül elősegíti az együttműködés kialakítását és ápolását a különböző szülészeti-nőgyógyászati osztályok között.

A klinika egyébként a fórumok kapcsán saját hírlevelet készít, melyet az aktuális rendezvény meghívójához csatolnak. A következő fórum témája a terhesgondozás lesz, amely jelentősen megváltozott és fejlődött az elmúlt másfél évtizedben. DP