Az orvos– és a mérnökképzésben egységes biotechnológiai és bioinformatikai felsőoktatási segédletek kifejlesztésére nyert támogatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Semmelweis Egyetem (SE) közös, interdiszciplináris mérnöki- és molekuláris biológiai projektje az Új Széchenyi Terv keretében.

A biotechnológiai szektor – a magyar ipar egyik potenciális kitörési pontja – robbanásszerű fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtizedben. Napjainkban a biotechnológia felhasználja a biokémia és a molekuláris biológia teljes eszköztárát. Számos esetben az empírián alapuló biotechnológiát támogatva, illetve akár helyettesítve, fokozatosan egyre nagyobb teret kapnak a számítógépes szimulációk és a modern műszertechnikai eszközökkel támogatott módszerek is. Hasonló folyamat figyelhető meg a molekuláris genetika és a genomika területén is, amely az orvostudomány megkerülhetetlen részévé vált és egyre komplexebb diagnosztikai és terápiás eszközöket használ fel.

E gyorsan fejlődő területek kiemelkedő fontossága ellenére a kutatásuk és az oktatásuk is fragmentálódott, nem alakultak ki sem az egyes tantárgyak kapcsolódási pontjai, sem az interdiszciplináris átjárók. Projektünk az orvos- és mérnökképzésben egységes, 19 egymáshoz illeszkedő tananyagot kínál a biokémiai, molekuláris biológiai, genetikai alapoktól az orvosi genetikai és genomikai ismereteken át a molekuláris biológiai és orvosbiológiai méréstechnikákig, majd ezt folytatva a statisztikai kísérlettervezéstől a biostatisztikán és gépi tanuláson alapuló adatelemzésig, a rendszerbiológiai és oksági modellezésig, egészen a klinikai gyakorlatban is felhasználható döntéstámogató eszközökig.

Fotók: attekovacs.com

A projekt kidolgozásában kiterjedt nemzetközi szakmai együttműködői kör mellett egy nagy sikerű amerikai felsőoktatási projekt, a Genomic Consortium for Active Teaching (GCAT) tapasztalataira építünk, amely a projekt hivatalos támogatója is. A biotechnológiai-bioinformatikai „virtuális labor” tervünk a szűkös egyetemi erőforrások ellenére is lehetővé teszi a GCAT program céljainak itthoni adaptációját, elősegítve a jelenleg még mindig igen költséges nagy áteresztőképességű molekuláris biológiai módszerek aktív tanulását. A projekt valós ipari igényekhez való igazodását és a korszerű technológiák megjelenését biztosítja, hogy a projekt szakmai támogatói között vannak a világ legnagyobb gyógyszer-ipari és élettudományi kutatási eszközöket fejlesztő cégei.

A projekt kiemelkedő akadémia hátterét a Semmelweis Egyetem és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös kutatásokon alapuló interdiszciplináris együttműködése biztosítja. A korszerű oktatás-módszertani aspektusok megjelenését rangos szakmai szervezetek, a tananyag fejlesztések magas színvonalú végeredményét a konzorcium tagjaként a Typotex Elektronikus Kiadó garantálja.
A projekt futamideje 2 év (2012.01.01-2013.12.31), összköltségvetése 154.505.933 Ft.

Forrás: Konzorcium a biotechnológia és bioinformatika aktív tanulásáért

TÁMOP ESZA