Európában egyedülálló együttműködést írt alá négy éve Németország egyik legnagyobb klinikai központjával a Semmelweis Egyetem: közös képzést indítottak, az első évfolyam idén végzett, a diplomákat pénteken adta át dr. Szél Ágoston, rektor és dr. Karádi István, az általános orvostudományi kar dékánja a berlini magyar nagykövetségen.

Az orvostanhallgatók az első két év után, az Asklepios világviszonylatban is élen járó hamburgi intézményeiben teljesítik az orvosképzés második, klinikai felét. Itt az elméleti tudás bővítése mellett a tudományos kutatásra és a gyógyítás gyakorlatára helyezik a hangsúlyt, illeszkedve a Németországban megszokott duális szakképzési rendszerhez. Tanulmányaik végén az unióban mindenütt elismert Semmelweis diplomát kapják.

Pénteken összesen 19 hallgatónak adta át a diplomát dr. Szél Ágoston, az SE rektora és dr. Karádi István, ÁOK dékán a berlini magyar nagykövetségen. Az újabb évfolyamokon már jóval többen tanulnak, az érdeklődés pedig rendkívüli, az évfolyamonkénti 50 helyre „Németországból, illetve Rigától egészen Pécsig” évente átlagosan 300-an jelentkeznek – mondta Jörg Weidenhammer, az Asklepios Medical School GmbH ügyvezető igazgatója az ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón.

dr. Szél Ágoston és dr. Jörg Weidenhammer Fotó: ptext.de

A hallgatók az SE tanterve alapján tanulnak és magyar professzorok előtt teszik le a vizsgákat. A tandíj évente mintegy 14 ezer euró, ami a hamburgi intézményhez hasonló nyugat-európai képzési helyeken szokásos tandíjnak nagyjából a fele. A Németországban 44 ezer embert foglalkoztató, 140 kórházat és egyéb egészségügyi intézményt üzemeltető Asklepios Kliniken GmbH elsősorban az orvos-utánpótlás biztosítása céljából alakította ki az együttműködést a budapesti egyetemmel.

A közös képzés ötlete 2003 körül merült fel – fűzte hozzá Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora. Az együttműködés 2005-ben kezdődött. 2008-ra összeállt az oktatási program és megszerezték az akkreditációt, így az SE szervezeti keretén belül létrejött az első németországi nemzetközi orvostudományi kar. A Semmelweis Egyetemen 29. éve képeznek német diákokat. A negyed évszázados múltra visszatekintő idegen nyelvű orvosképzésben szerzett magyar diplomának ugyanis komoly presztízse van a világban, amellyel az EU összes tagállamában külön vizsga nélkül praktizálhatnak. Izraelben ugyan megkövetelnek egy licencet adó vizsgát, melyet a Magyarországon diplomát szerzettek több mint 90 százaléka első nekifutásra sikeresen teljesít, szemben más országokban végzett diákokkal, akiknek csak mintegy 15 százaléka teszi le elsőre a vizsgát. Hazánkban elsőként a Semmelweis Egyetem indított 1983-ban idegen nyelvű képzést: német nyelven, általános orvostudományi karon.

KE
Forrás: MTI.hu