Összesen 75 rektori pályamunkát díjaztak az idén. Az ünnepélyes díjátadón dr. Szél Ágoston rektor a kíváncsiság fontosságáról, dr. Tímár József az értékelő bizottság elnöke pedig a folyamatosan emelkedő színvonalról beszélt.

Dr. Szél Ágoston reményét fejezete ki, hogy a díjazott hallgatók a jövőben is öregbíteni fogják az egyetem hírnevét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatás egy olyan folyamat, amely soha véget nem ér, mert a kutató mindig kíváncsi marad. Ami feladatunk, hogy ébresszünk Önökben kíváncsiságot, nemcsak arra, amit a tankönyvekben olvasnak, hanem annál többre is – hangsúlyozta, hozzátéve: a rektori pályamunkákban ezt a kíváncsiságot szeretné érzékelni.
A rektor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Semmelweis Egyetem kutatóegyetem is egyben. Szavai szerint az itt oktatók attól válnak többé például a középiskolai tanároknál, hogy nem pusztán csak tud, hanem részt vett a tudás megszerzésében is.

Dr. Tímár József, a bíráló bizottság elnöke úgy véli: egyre jobb minőségű pályamunkákat készítenek a hallgatók, ami nehézzé teszi az objektív döntést. Mint mondta, azt próbálják elérni, hogy a benyújtott pályamunkákból a legjobbak kapják a legmagasabb díjakat. Emlékeztetett arra, hogy a pályamunkáknál feltétel, hogy olyan minőségű kutatási anyagot kell tartalmaznia, ami megjelent vagy megjelenhet akár nemzetközi folyóiratban is.
Az idei évet azért is különlegesnek tartja, mert olyan karokról is jelentkeztek hallgatók, ahonnan a korábbi években nem szoktak. Példaként egyebek mellett az egészségtudományi kart említette. Beszámolt arról is: az idei évben az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika mellett a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet, valamint a Kardiológiai Központ mentoráltjai közül többen is első, második vagy harmadik díjat kaptak. Remélem, hogy jövőre legalább ilyen nehéz dolga lesz a bizottságnak – mondta zárásként dr. Tímár József.

A díjazottak listája  ezen a linken érhető el.

T-Sz.Sz.