Dr. Schultheisz Emil, a Weszprémi István Emlékérem Bizottság elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a tudománytörténet a reneszánszát éli és ennek az egyik legkiválóbb művelője dr. Tulassay Tivadar. Hozzátette: a Weszprémi-emlékérem odaítélése egyben a Magyar Orvostörténelmi Társaság öndicsérete is, hiszen olyan embert választottak, akitől sokat vártak, nagyon sokat kaptak és a továbbiakban is sokat várnak.

Dr. Sótonyi Péter, a Magyar Orvostörténelmi Társaság elnöke a díjátadón – ami egyben az MTA Orvostörténeti Munkabizottság első tudományos rendezvénye is volt – kiemelte: Tulassay Tivadar az elmúlt években folyamatosan ápolta az orvostörténelmet. Példaként rendezvényeket, könyvek és ismeretterjesztő kiadványok megjelentetését említette.

Dr. Tulassay Tivadar – miután átvette az emlékérmet – arról beszélt, hogy két gyökérből táplálkozik: a családból és a mesterekből, a történelem tisztelete pedig mindkettőben fontos. A múlt megőrzésével a fiataloknak, a jövőnek állítunk példát – hangsúlyozta.

Véleménye szerint ez azért is fontos, mert aki nem tudja, hogy honnan jött, annak nagyon nehéz eligazodnia az útvesztőkben. Mint mondta, komoly döntések kapcsán mindig végiggondolta, hogy a nagy elődök mit tettek, hogyan döntöttek nehéz helyzetekben.

T-Sz.Sz.