Hetvenedik születésnapja alkalmából, és professor emeritusi felterjesztésére tudományos ülést tartottak dr. Szirmai Imre tiszteletére a Neurológiai Klinikán. Az ünnepeltet és a megjelenteket dr. Tulassay Tivadar rektor köszöntötte, aki úgy fogalmazott: „Amikor eltelik egy periódus, óhatatlanul meg kell állnunk és végig kell gondolnunk a múltat, és azt, hogy mi van előttünk; meg kell határozni a célokat”. Visszaemlékezett arra, hogy 1993-ban együtt lettek az egyetemen tanszékvezetők dr. Szirmai Imrével. Legutóbbi személyes élménye pedig a professzor Semmelweis Szalonban való bemutatkozása volt. Hiszen dr. Szirmai Imre nemcsak az oktatásban, a klinikán képes alkotni, hanem ír és fest is. Művészetét nemrég egy Szalonban megrendezett Professzori Teán mutatta be. „Olyan briliáns, szabadosan megfogalmazott, filozófiai tartalmú mondatokkal vezette be és körítette az eseményt, amire csak Szirmai Imre képes” – emlékezett vissza dr. Tulassay Tivadar.

A tudományos ülés első szekciójában régi barátok, ismerősök, kollégák tartottak előadásokat, amelyekben személyes vonatkozások is megjelentek. Dr. Molnár Márk Tudományos és klinikai munka Szirmai Imrével – Pécs, 1970-es évek címmel tartott előadást. Dr. Kopa János az orvosi esküről és az orvosi magatartásról beszélt, dr. Bodosi Mihály Üzenet a Rét utcából címmel, dr. Gács Gyula Progresszív alexia agraphia nélkül – Szirmai: „Aki nem olvas, az ír” címmel, dr. Juhász Csaba A humán agy működésének kvantifikációja: a skalp EEG-től a molekuláris képalkotásig címmel tartott előadást. A prezentálók között volt Carl Hermann Lücking Freiburgból, az egyetem díszdoktora, aki a neurofiziológia két alulbecsült úttörőjének életútját tekintette át.

Ezt követően a tanítványok számoltak be röviden működési területük azon részéről, amellyel kapcsolatban az oktatást Szirmai professzortól kapták. DP