Csaknem 150 előadás hangzik el az idei Korányi Frigyes Tudományos Fórumon, amelyet tizenhetedik alkalommal rendezett meg a Semmelweis Egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiuma és az Alapítvány az Orvosi Szakkollégistákért. A tudományos konferenciát – mint minden évben – idén is a szakkollégium diákjai szervezték, dr. Godó Ferenc igazgató segítségével.

A fórumot dr. Tulassay Tivadar, az egyetem rektora nyitotta meg. Mint emlékeztetett, a tizenhét év már a felnőttkort jelzi, akkora már kialakulóban lévő világképpel kell rendelkezni, s masszívan kell vallani az értékeket. Márpedig ma a világot nem az erkölcs, hanem a profit igazgatja, ami elég nagy baj, de valószínűleg így volt ez régen is – jegyezte meg a rektor, Immanuel Kant három szféráját megemlítve. „A tudomány, a művészet és az erkölcs fejlődését tekintve azt láthatjuk, hogy a tudomány fejlődik, a megismerés egyre bővül, a művészetek változnak és egyre kiterjedtebbek, de az erkölcs Káin óta nem nagyon változott” – fogalmazott a rektor.

Dr. Tulassay Tivadar méltatta, hogy a szakkollégisták tizenhetedik éve megszervezik a saját tudományos konferenciájukat, egy olyan egyetem belül, amelynek van tudományos diákköri konferenciája és tehetséggondozása is. „Az, hogy e mellett, erre ráépülve, ezzel szinergiában létrehozzák azt, ami itt a 17. alkalommal megnyilvánul, azt jelenti, hogy önök – a kollégium, a vezetőik – mélyen kapaszkodnak a gyökerekbe, és hallják azt, ami az angolszász értelemben vett akadémiának, egyetemnek a legfőbb vezérelve és iránytűje. Ez nem más, mint az erkölcs. Az erkölcs és nem a profit”. A rektor azt kívánta a résztvevőknek, hogy legyenek jó orvosok, jó kutatók, erkölcsös, becsületes felnőttek, mert akkor ez a fajta szemlélet fog terjedni az egyetemen, Magyarországon, sőt akár Európában is.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Szabó Zoltán tartott előadást; húsz évvel ezelőtt ő végezte el az első hazai szívátültetést a Semmelweis Egyetem akkori Szív- és Érsebészeti Klinikáján (ma Városmajori Klinikai Tömb). Szabó professzor előadásában az 1950-es évek elejétől vette végig a hazai szívsebészet nemegyszer igen kalandos történetét a zárt beavatkozásoktól az első, még az Irodagép-javító vállalat által készített szívmotorral végezett nyitott szívműtéteken át a transzplantációig. Szó esett a jövő lehetséges útjairól, a műszívről, az állati szív felhasználásának lehetőségeiről és az őssejt terápiáról is.

A Korányi Frigyes Tudományos Fórum a legnagyobb hazai hallgatók által szervezett diákkonferencia. Célja, hogy előadási lehetőséget biztosítson a tudományos diákköri (TDK) munkában résztvevő orvostan-, fogorvostan- és gyógyszerészhallgatóknak, valamint PhD-soknak, határon innen és túl. A fórum emellett segíti a fiatal kutatók közötti tudományos kapcsolatfelvételt is. A múlt évhez hasonlóan idén is meghirdették a fórumot az angol és a nyelvű hallgatók részére is. DP

A díjazottak listája itt olvasható.