Fotók: D. Kiss Balázs

Tizenkét fiatal munkatárs nyert 500-500 ezer forintos támogatást a Fogorvostudományi Kar idei belső kutatási pályázatán. Ők, és további négy fiatal egy minikonferencián mutathatták be a kutatási témájukat 10 perces előadások keretében, amelyeket öt perces megbeszélés követett, a nagy, nemzetközi tudományos konferenciák mintájára. Mint azt a konferencia szervezője, dr. Varga Gábor, az Orálbiológiai Tanszék vezetője hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy ne csak pályázni tanuljanak meg a fiatalok, hanem a konferencia-kultúrát is elsajátítsák. A Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában tartott minikonferencia segíti a szóbeli gyakorlást, s betekintést kapnak a fiatalok abba, hogy miként kell egy prezentációt bemutatni egy tudományos konferencián.

Az alapvetően a kutatómunka dologi kiadásaira költhető támogatásra PhD-sok és ígéretes jövőbeli PhD-sok pályázhattak. A cél, hogy ösztönözzék a fogorvostudomány területén tevékenykedőket a PhD fokozat megszerzésére, s a minőségi kutatómunka eredményeként impakt faktoros közlemények születhessenek – hangsúlyozta dr. Varga Gábor. A pályázatra összesen huszonegyen jelentkeztek, a nyerteseken kívül négy, idén támogatásban nem részesülő is vállalta a konferencián való bemutatkozást.

Mint azt dr. Varga Gábor kérdésünkre elmondta: a fiatal kutatók általában olyan témával foglalkoznak, ami a saját tanszékük a profiljába illik. Ugyanakkor a pályázók által választatott témák illeszkednek a nemzetközi trendekhez. Népszerű kutatási területnek számít például a fogágy-gyulladás genetikai háttere vagy éppen a fogerózió kérdése. A képalkotó rendszerek folyamatos fejlődése pedig az olyan klasszikus témáknak is új megközelítési lehetőségeket ad, mint például a gyökérkezelés. Emellett a szöveti regeneráció, biológiai szövetépítés témakörével is több pályázat foglalkozik. DP