Dr. Tóth László, fotó: attekovacs.com

Hogyan fog hozzá a pszichológus egy hagyományosan misztikumnak minősülő képesség, az intuíció kutatásához? Erről is kérdeztük a Semmelweis Egyetem újság márciusi számában dr. Tóth László sportpszichológust, a SE 5. Sz. Doktori Iskolájának témavezetőjét, aki az intuitív döntések szerepét vizsgálja különböző sportágakban. „Daniel Kahneman Nobel díjas tudós (Princeton Egyetem) szerint az a különleges az intuícióban, hogy gyorsan és erőlködés nélkül működik. Ez pont az ellentéte a bal agyfélteke lassú és megerőltető racionális működésének” – mondja a Testnevelési és Sporttudományi Kar Pszichológia Tanszékének egyetemi docense. Kutatásukban olyan sportágakat vizsgáltak, ahol versenyhelyzetben gyorsan kell dönteni.

Ahol nagy a játékszer sebessége, ott nincs idő mérlegelni, ebben az esetben intuitív döntést hoz a játékos. Labdarúgásban a büntető rúgásakor, ha a játékos a teljes lövőerejének 60 százalékával rúgja meg a labdát és a kapufák mellé legfeljebb egy méterre helyezi, akkor fizikailag lehetetlen a kapusnak kivédenie. Ezért a jó kapusok bizonyos jelekből kiszámolják, hogy hova rúgja a labdát a játékos és a rúgás pillanata előtt elmozdulnak. A nyílt mozgáskészségű sportágakban, ahol állandóan változnak a külső körülmények (például a sportjátékok, a küzdősportok), különösen hasznos, ha valaki előre megérzi az ellenfél szándékát. Ez a képesség tanulható. Az implicit tanulási mechanizmus a rutin megszerzése során szerveződik, amely időben hosszabb folyamat, de speciális gyakorlatokkal lerövidíthető a tanulási idő – magyarázza a kutató. A sportjátékokon belül is nagy különbség van a gyorsaságot illetően. Gondoljunk a jégkorongra vagy az asztaliteniszre, illetve a rugby-re. Elővizsgálataink eredményei szerint a technikai sportokban pl. gyorsasági motorversenyzés, rally kiemelten fontos az implicit tanulás.

Forrás: graphicshunt.com

Mint azt dr. Tóth László elmondta: 15 főt vizsgálnak az intuitív sportágakból és 15 főt onnan, ahol kevésbé fontos az intuitív döntés. Ilyen zárt készségű sportok például az atlétika ugró- és dobószámai, az úszás, a kajak-kenu, azaz minden olyan sportág, ahol ritkán kell gyors döntést hozni, ehelyett inkább a korábban begyakorolt mozgásprogramokat kell minél magasabb szinten reprodukálni. Az eredmények a gyakorlatba is visszacsatolhatók lesznek, hiszen ahol nagyobb jelentőségű, ill. gyakoribb az intuitív döntés – az implicit tanulás – ott minél hamarabb neki kell kezdeni az intuitív képesség fejlesztéséhez.

A kutatást dr. Tóth László dr. Németh Dezsővel (SZTE Pszichológiai Intézet) végzi, doktoranduszok közreműködésével.

Urbán Beatrice

A cikk teljes terjedelemben a Semmelweis Egyetem újság márciusi számában olvasható