Mentálhigiénés készségfejlesztő csoportot indított a Moravcsik Alapítvány a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán. A foglalkozások célja a pszichiátriai kórképpel küzdő páciensek pszichés egészségének helyreállítása adekvát szociális készségek elsajátítása révén.

A csoport vezetője Vizin Gabriella pszichológus, 3 éve dolgozik a Semmelweis Egyetemen, ebből fél éve a Balassa utcai Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán. Korábban egy nevelési tanácsadó munkatársa volt és számos csoportot tartott már: szorongásoldó gyerekcsoportot, nevelési, kiégés elleni és testsúlycsökkentő csoportot egyaránt. Jelenleg a „B-földszinten” vezet sématerápiás csoportokat.

A csoportfoglalkozások várható hatásaként a résztvevők számára könnyebbé válik a társadalmi reintegráció, képessé válnak hatékony probléma megoldási és kommunikációs stratégiák alkalmazására, valamint az önkontrolljuk erősödik. A szervezők hosszú távú célja a csoportok önsegítő formában történő átalakulásának támogatása, segítése. A csoportülések mellett konzultációs csoportalkalmakat biztosítanak a pszichiátriai betegek hozzátartozóinak részvételével.

Vizin Gabriella pszichológus honlapunknak elmondta, hogy a mentálhigiénés csoporton asszertív technikákat szeretnének bemutatni a gyakorlatban: „A mentálhigiéné célja a lelki egészség megőrzése. Csoportunk nem terápiás, hanem preventív, azaz megelőző jellegű.”

A megismert kommunikációs technikák segítenek igényeink, szükségleteink és érzéseink kifejezésében. „A résztvevők elsajátíthatják az önérvényesítő kommunikációt, amelynek segítségével hatékonyabbak lehetnek az életben”-teszi hozzá Vizin Gabriella.

Gémesi Gábor beszámolója