Az Ifjúsági Díjjal a Magyar Tudományos Akadémia azoknak a fiatal kutatóknak a teljesítményét jutalmazza, akik a szorgalmas munkával megszerezhető eredményeket tartják az érvényesülés útjának – hangsúlyozta az Akadémiai Ifjúsági Díj átadásán Németh Tamás, az MTA főtitkára.
Az ünnepi rendezvényen tizennégy, az akadémia kutatóintézeteiben, illetve kutatócsoportjaiban dolgozó fiatal vehette át az elismerést, köztük Hegedüs Csilla, az MTA – Semmelweis Egyetem Membránbiológiai Kutatócsoport PhD-hallgatója „Multidrog-rezisztenciát okozó transzporterek drogkölcsönhatásainak és antitestkötésének vizsgálata” című pályamunkájáért.
Az Akadémiai Ifjúsági Díj elnyerése fontos állomás egy fiatal kutató pályájának kezdeti szakaszában – véli Németh Tamás, aki szerint a díj jól illeszkedik azoknak az elismeréseknek a sorába, amelyet az Akadémia ifjú tehetségek támogatására hozott létre, mint a Bolyai-díj, illetve az MTA elnöke által három éve elindított Lendület program. Ha elég erőt, bátorságot és elhivatottságot éreznek magukban, akkor arra biztatom Önöket, haladjanak tovább ezen az úton – mondta a díjazottaknak, hozzátéve, a valódi teljesítményhez elengedhetetlen a jól működő, harmonikus és támogató családi és intézményi háttér.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjat a Magyar Tudományos Akadémia vezetői a tudományos életben dolgozó fiatal kutatók eredményeinek elismerésére hozták létre. A díj elnyerésére olyan egyéni munkával elért eredménnyel lehet pályázni, amelynek tudományos értéke az elismerést indokolja. A pályaműveket az egyes tudományterületeken illetékes szakbizottságok rangsorolják, véleményezésük alapján az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa kialakítja díjazásra vonatkozó javaslatait, amelynek figyelembevételével az Akadémia elnöke dönt a díjazottak személyéről.

T-Sz.Sz.

Forrás: mta.hu