Ismét összegyűltek az ország minden pontjáról a patológus szakemberek a II. Sz. Patológiai Intézet tantermében az Országos Metszetkonzultációra. Az évente háromszor megtartott rendezvényt, amelynek fő célja a folyamatos szakmai továbbképzés, dr. Jellinek Harry indította még az 1970-es években.

„A metszetek az utóbbi években digitális formában elérhetőek legalább egy hónappal a metszetkonzultáció előtt, így mindenkinek lehetősége van a diagnózisokat felállítani, megoldásait beküldeni. Az érdekes, tanulságos, nehéz esetek részletes bemutatását minden alkalommal egy másik kórházi osztály vagy egyetemi patológiai intézet vállalja, az utóbbi időben egyre gyakrabban külföldről is hívunk vendégelőadókat. A bemutatás során a beküldött diagnózisok tükrében történik az esetek diszkussziója” – számolt be az idei első ilyen konzultációról dr. Kulka Janina, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatóhelyettese.

A mostani konzultáció vendége dr. Bozóky Béla volt, aki pályafutását a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, az Ormos Jenő professzor vezette Patológiai Intézetben kezdte, s jelenleg a svédországi Karolinska Egyetem Patológiai Intézetében dolgozik. A Metszetkonzultáció akkreditált továbbképzésként szolgálja a hazai szakemberek tudásának folyamatos szinten tartását – hangsúlyozta dr. Kulka Janina.

Több évtizedes hagyományt követve a Magyar Patológusok Társasága és a Magyar Onkológusok Társasága a 2011-es évre is meghirdette a Krompecher Ödön pályázatot, „A vezérelt cytologiai mintavételek helye a betegellátásban” címmel. A nyertesek a konzultáció előtt vehették át a díjakat. Az ünnepségen a Krompecher család képviseletében jelen volt dr. Korompay János, Korompay Géza és dr. Korompay Anna, a Magyar Onkológusok Társaságát dr. Gődény Mária, a MOT elnöke képviselte.

Fotók: Karáth Zita

I. helyezett:

„ORCA” jeligével Ács Balázs, Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, IV. évfolyamos hallgatója. Ő a II. Sz. Patológiai Intézet diákkörös hallgatója, aki egyébként az idei Tudományos Diákköri Konferencián is első helyezést ért el. A bíráló bizottság kiemelte, hogy a pálymunkában saját kutatásairól is részletesen beszámolt.

II. helyezett:

„TADEUSZ” jeligével Sághi Márton, Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar V. évfolyamos hallgatója. Ő szintén a II.sz. Patológiai Intézetének diákkörös hallgatója, aki harmadéves kora óta rendszeresen bejár az intézetbe és itt elsősorban a cytológiai diagnosztikát tanulja úgy, hogy a leletező patológussal együtt vizsgálja a keneteket.

III. helyezett:

„Esti Kornél” jeligével Oláh Roland, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar VI. évfolyamos hallgatója.