Életmód és öröklődés, személyre szabott orvoslás –  ezeket a témákat helyezte középpontba a Családorvos Kutatók Országos Szervezete (CSAKOSZ) február végi tizenegyedik kongresszusán. A kétnapos szakmai találkozón több mint ötven előadást hallgathatott meg a mintegy 170 résztvevő.

„A legutóbbi kongresszus óta fokozódtak a problémák az alapellátásban, és egyre nehezebb kutatómunkát végezni ezen a területen. Ugyanakkor ez a terület legköltséghatékonyabb az egészségügyben, ugyanez érvényes a kutatásokra is” – fogalmazott megnyitó beszédében dr. Kalabay László, a CSAKOSZ elnöke. A szervezet vezetője elmondta, a kongresszuson bemutatják azt a háziorvosoknak készülő e-learning tananyagot, amely uniós támogatással, kizárólag akadémiai felügyelettel valósulhat meg, a gyógyszeripar támogatása nélkül.

Dr. Végh Mária

„Örömmel tölt el, hogy sok fiatal kolléga vesz részt a rendezvényen, ami jelzi, hogy nem csak idősebbek érzik ennek a szakmának az izgalmát és szépségét”- köszöntötte a szakma képviselőit dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A nyitó referátumok előtt dr. Kalabay László átadta az idei életmű-díjat, amelyet dr. Végh Mária, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusának ítéltek oda. A két szekcióban zajló tanácskozáson egyebek között szó volt a családorvosok egészségi állapotáról és kiégéséről, valamint a rezidensek jelenlegi helyzetéről is.

Pap Melinda