A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán nyilvános ünnepi tanácsülés keretében vehették át diplomájukat az alap- és mesterképzési szakok, a hagyományos egyetemi és főiskolai szakok, valamint a felsőfokú szakirányú továbbképzési szakok végzős hallgatói. A téli dipolamoszó ünnepségen okleveles testnevelő tanárokat, okleveles gyógytestnevelő tanárokat, okleveles humánkineziológusokat, okleveles rekreáció-szervezővőket, okleveles sportmenedzsereket, okleveles szakedzőket, testnevelő-edzőket, rekreáció-szervező és egészségfejlesztőket, sportszervezőket, rekreáció-szervezőket, sportmenedzsereket, szakedzőket és sportpszichológusokat avattak.

Dr. Langer Róbert rektorhelyettes az ünnepégen arról beszélt: reméli, hogy a végzősök az egyetem falai között megtalálták azokat a példaképeket, akik a szakmai pályájukon segítik majd őket. Véleménye szerint a sport sok mindenre megtanítja az embert, egyebek mellett kitartásra és küzdésre. A sport engem is átsegített nehéz pillanatokon sebészként a műtőben vagy vezetőként a klinika élén – tette hozzá.

Dr. Radák Zsolt tudományos dékánhelyettes reményét fejezte ki, hogy a végzősök a pályájuk során minél több embert rá tudnak majd venni a mindennapi mozgásra, mert ez segíthet abban, hogy kitolódjon a várható élettartam az országban.  Az élsporttal foglalkozóknak azt mondta, feladatuk lesz, hogy javítsanak a mostanában kicsit visszaesett színvonalon.

Kiemelte: a hallgatók olyan diplomát kaptak, amely mögött érték van, nemcsak az, amit saját maguk tettek mögé, hanem az is, amit az elődök és a tanáraik. Növeljék az értéket azzal, hogy jó munkát végeznek és tovább tanulnak! – mondta a végzősöknek az egyetemi tanár.

A végzősök nevében Székely Bulcsú olimpiai bajnok vízilabdázó mondott beszédet és köszönte meg a professzorok, tanárok és munkatársak türelmét, segítségét. Úgy fogalmazott: maga sem hitte volna, hogy ennyi élményt, tudást, kapcsolatot és barátságot kap a sportmenedzseri tanulmányai során.  Mint mondta, a sport arra tanította meg, hogy csak akkor veszít az ember, ha feladja. Hiszem, hogy képesek leszünk jó irányba terelni a sport hajóját – jelentette ki, hozzátéve: reméli, lesz lehetőségük bebizonyítani, hogy nem érdemtelenül kapták a diplomájukat. (A végzősök közt volt Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó és Horváth Gábor kétszeres olimpai bajnok kajakozó is.)

Dr. Tóth Miklós ugyancsak arra bíztatott minden végzőt, hogy ne hagyják abba a tanulást, mert szerinte a tudás a mai világban menedék is.  A dékán Márai Sándor Füveskönyvének egy részletével (A lényegesről) búcsúzott a végzősöktől.

Az ünnepségen részt vett dr. Bazsa György, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, dr. Rácz Károly a SE Doktori Tanácsának elnöke, dr. Gerber Gábor, a SE Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese, dr. Vingender István SE Egészségtudományi Kar dékánhelyettese, dr. Dinya Elek, a SE Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánhelyettese, dr. Hamar Pál tanulmányi dékánhelyettes, Szalma Lászla sportszakmai dékánhelyettes, Klebelsberg Éva, a TF-alapító Klebelsberg Kunó kultuszminiszter unokahúga, valamint a kar korábbi vezetői, dr. Istvánfi Csaba és dr. Tihanyi József.

T-Sz.Sz.