Dr. Rosivall László

A Semmelweis Egyetem Nephrologiai Hálózata, illetve a 25 éves Magyar Vese-Alapítvány szervezésében megalakult a Nephro-Pathophysio-Pathologiai Tea (NPPT) a Kórélettani Intézetben január 30-án.

Az eseményt az ötletadó és szervező, dr. Rosivall László professzor nyitotta meg kiemelve a klinikai, pathologiai, nephrologiai együttműködés egyre növekvő szükségletét. A megbeszélés címe “Heveny veseelégtelenség egy hétvégi buli és 3 napos alvás után – Az energiaitalok vesekárosító hatásai” volt. Németh Zsófia PhD klinikus ismertette a beteg kórtörténetét, Fintha Attila patológus szakorvosjelölt pedig értékelte a kórházi kivizsgálás során végzett vese biopsziás anyagot.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy – a nemzetközi szakirodalom tanúsága szerint – növekvő számban fordulnak orvoshoz elsősorban tinédzserek és fiatal felnőttek jelentős mennyiségű energiaital fogyasztása után jelentkező panaszokkal. Magyarországon is várható, hogy mind több fiatal kerül majd orvoshoz részben az energiaitalok (gyakran ismeretlen) hatóanyagainak közvetlen hatása, részben elvonási tünetek, illetve más drogok és alkohol együttes fogyasztása miatt. A káros hatások számos részletét nem ismerjük. Így például nem tudjuk, hogy az energiaitalok hosszú távú fogyasztása hogyan befolyásolja a központi idegrendszer fejlődését, illetve egyéb életfontosságú szervek működését.

Az egészségügyi szakembereknek különösen nagy felelőssége van abban, hogy az energiaitalok fogyasztásának veszélyeivel mielőbb megismertesse a társadalmat, kiváltképpen a fiatalokat, és ezzel segítse a veszélyes szövődmények kialakulásának megelőzését.

A Teán részt vett többek között a Magyar Nephrologia Társaság elnöke, Reusz György professzor, több fővárosi kórház vezető nephrologus fő- és szakorvosa, illetve számos fiatal klinikus és vesekutató. Eljöttek a pontos szövettani diagnózishoz nélkülözhetetlen pathologusok is, így jelen volt: Kaszás Ilona főorvos (Szent Margit Kórház), Kardos Magdolna (Semmelweis Egyetem II. sz. Pathologiai Intézet) és Micsik Tamás (Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet).

Az NPPT-ra, melyre minden hónap utolsó hétfőjén 16-tól 17 óráig kerül sor a NET-ben, továbbra is szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Dr. Rosivall László
T-Sz.Sz.