Az államilag finanszírozott keretszámok változása miatt, mint minden felsőoktatási intézménynek, a Semmelweis Egyetemnek is, újra kell gondolnia a képzési stratégiáját – tájékoztatott dr. Szél Ágoston rektorhelyettes.

Mint mondta, az általános létszámcsökkentéssel szemben az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészképzés területén éppenséggel nő a felvehető létszám, így a korábbi évekhez képest magasabb létszámmal indulhat a képzés. Más kérdés persze, hogy ezt a lehetőséget milyen mértékben tudjuk kihasználni, mivel lényegében már most is „telt házzal” működnek ezek a szakok – tette hozzá.

A rektorhelyettes kitért arra: a többi képzési területen viszont csökkent a teljes ösztöndíjjal felvehető hallgatók száma, ezért ezeken a területeken szükség lehet a képzési stratégia újragondolására, pl. bizonyos képzések átmeneti felfüggesztésére. A kereslet és a keretszámok átgondolása után elvben akár egyes képzések esetleges összevonására is sor kerülhet (ehhez természetesen új akkreditációs eljárásra lenne szükség).

A keretszámok csökkenése miatt a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara ebben az évben nem hirdet meg négy alapképzési levelező szakot: a humánkineziológiát, a testnevelő edzőt, a rekreációt és a sportszervezőt. Természetesen a költségtérítéses képzéseket nem érinti ez a változás.

Dr. Szél Ágoston kiemelte: az intézményre kialakított globális keretszámok (pl. orvos-egészségügy, pedagógia, társadalomtudomány képzési területek) belső – karokra és szakokra vonatkozó – lebontása még nem történt meg, de várható, hogy a közeljövőben a fenntartó ebben a kérdésben tájékoztatja az intézményt és a felvételizőket.

A költségtérítéses képzésben– a felvételhez szükséges minimális pontszám elérése után – az általános orvos szakon félévente 1.000.020 forintot kell majd fizetni. A fogorvosképzésben 1.016.420, a gyógyszerészképzésben 800.000, az Egészségtudományi Karon 270 és 300 ezer forint között mozog a költségtérítéses nappali képzések díja.

T-Sz.Sz.