Szentágothai János professzor születésének századik évfordulója alkalmából megjelent a Kiss-Szentágothai atlasz 85. kiadása, melyet a Magyar Tudományos Akadémia székházában mutatták be január 19-én.

A medikusok által évtizedek óta használt atlasz legújabb kiadásának bemutatóján – a többi közt – dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és dr. Donáth Tibor mondott beszédet. Az eseményen részt vett dr. Szél Ágoston rektorhelyettes is.

Az atlasz első kiadása 1946-ban jelent meg. Az ismertető szerint a hajdan háromkötetes könyv az idők folyamán két kötetté sűrűsödött. Az első kötetben található a csonttan, az ízülettan, a fej, a nyak, a törzsfal és a végtagok ereit és idegeit bemutató képek, valamint a szívről szóló fejezet. A második kötetben szerepel a zsigertan, az idegrendszer és az érzékszervek ábrái. Ez a kötet kiegészült a modern képalkotó eljárások segítségével készült, a koponyát és a testüregeket bemutató felvételekkel.
A jelen kiadás ábraanyaga teljes mértékben megújult: a régi ábrák és rajzok művészien gondos és esztétikus új színezést kaptak, és a hajdan fekete-fehér képek is színesek lettek. További változás a legutóbbi kiadáshoz képest, hogy az atlasz nyelvezete teljes mértékben megfelel a mai modern orvosi nyelv tendenciáinak és szabályainak.
További információk és képek az eseményről: http://www.ana.sote.hu/

T-Sz.Sz.