Erősítené a Semmelweis Egyetem doktori iskoláinak nemzetközi pozícióját dr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke. Véleménye szerint a színvonalból és a minőségi képzésből semmiképpen nem lehet engedni, és a jövőben egyre inkább angol nyelven kell megjeleníteni az eredményeket. Az egyetem várhatóan ösztöndíjat alapít külföldi PhD hallgatók számára.

A professzor emlékeztetett arra, hogy a graduális oktatásban most is nagyon nagy a külföldi hallgatók aránya a Semmelweis Egyetemen, de a doktori iskolákban ez az arány lényegesen kisebb, nagyjából 10-15 százalék.
Mint mondta, azt szeretné, ha ez a szám javulna és nemzetközi szinten ismertebbé lehetne tenni az egyetem doktori iskoláit. Ennek érdekében – dr. Tulassay Tivadar rektor ötlete nyomán – várhatóan külföldi hallgatóknak szóló ösztöndíjat alapít az egyetem. Ehhez forrást kell találnunk, de remélem, megoldható – fogalmazott a professzor.

A Doktori Tanács döntött arról, hogy a nemzetközi jelenlét erősítése érdekében jövőre a PhD napokon kötelező lesz angolul megjelentetni az absztraktokat és javasolják, hogy az előadásokat is angolul tartsák meg a hallgatók. Az absztraktokat összegyűjtő kötet is angol nyelven jelenik meg.
Dr. Rácz Károly büszke arra a három részes szintén angol nyelvű almanachkötetre, amely az év végén jelenik meg és visszamenőleg öt évre tartalmazza a doktori iskolák legfontosabb adatait, a téziskivonatokat és a legfontosabb publikációkat.

Arról is beszélt, hogy a Semmelweis Egyetem esetében többen teljesítik a doktori iskolák felvételi feltételeit, mint ahányan bekerülhetnek. Ebben a tanévben száz állami ösztöndíjas PhD hallgatót vettek fel, ami tíz százaléka a teljes magyarországi keretszámnak. A korábbi években nagyjából nyolcvan államilag finanszírozott hely volt, a keretszám emelkedése a kutatóegyetemi cím elnyerésének köszönhető.

A professzor kiemelte: a hatékonyság szempontjából a Semmelweis Egyetem a második helyen áll a doktori iskolákkal rendelkező felsőoktatási intézmények rangsorában. A hatékonyság mellett a színvonal megőrzését is nagyon fontosnak tartja. Minőségi képzés mindenek felett, ebben nem lehet kompromisszumot kötni – jelentette ki.
A minőségi oktatáshoz hozzá tartoznak a doktori iskola oktatói is. Éppen ezért – mint mondta – a kiváló PhD oktatói kitüntetést mindig olyanok kapják, akik az egyetem kimagasló teljesítményű személyiségei.

Dr. Rácz Károly véleménye szerint javítani valójuk egy területen van: a leendő PhD hallgatók közül talán nem tudják elegen, hogy a Semmelweis Egyetem mi mindennel támogatja a doktori iskolákban tanulókat. Pályázati forrásokból lehetőség van például a tudományos konferenciára utazás támogatására, amelyet a kérelmezők nyolcvan százaléka megkap. Támogatják a publikációs költségeket és lehet pályázni kutatói projektekben való részvételhez köthető személyi juttatásokra is.

Tóth-Szabó Szilvia

(Az interjú a Semmelweis Egyetem Újság novemberi számában jelent meg)