Két éven keresztül kilenc diplomás egészségügyi szakdolgozót tudtak foglalkoztatni a Semmelweis Egyetem különböző klinikái a TÁMOP 6.2.4/A-08/1-2009-0018 „Támogatott foglalkozási program a Semmelweis Egyetemen” című, projekt keretén belül. Egy diplomás ápoló, két dietetikus, öt gyógytornász és egy védőnő alkalmazásának teljes költségét fedezte a pályázat, amelynek projektzáró rendezvényén a foglalkoztatott kolléganőkön kívül részt vett a pályázó és a jelenlegi projektvezető, a pénzügyi vezető valamint a projektasszisztens.

A projektvezető Kormos Ágnes üdvözlése után a munkatársak néhány mondatban összefoglalták az eltelt két év tapasztalatait és tanulságait. Mint hangsúlyozták, a kezdeti megfelelési „félelmek” után, mindegyiküknek nagyon rövid idő alatt sikerült beilleszkedniük a klinika tevékenységi körébe, befogadták őket a közösségek és nagyon jól érzik magukat a klinikákon. Azt mondták, megtiszteltetésnek veszik, hogy pályakezdőként ott dolgozhatnak és kihívás is számukra ez a feladat. Megkönnyítette a dolgukat, hogy a klinikavezető főnővérek sem hagyták őket sorsukra, hanem segítették őket mind szakmailag, mind emberileg, mindig számíthattak a tapasztaltabb kollégákra, ugyanakkor önállóan dolgozhattak. Kiemelten fontosnak tartják azt, hogy munkájukat elismerik a vezetőik, úgy látják, jó az orvosok és az ápolók közötti kapcsolat, de aminek legjobban örülnek, hogy az ellátott betegek is elégedettek. Kárpótolja őket a sok fáradtságért egy elégedett mosoly, egy elismerő kézfogás.

A pályázati pénzből foglalkoztatott kollégák szakmai fejlődésre is lehetőséget kapnak, alkalmuk van továbbképzéseken való részvételre. Bevonták őket különböző tudományos munkákba, felmérésekbe, melynek örömmel tettek eleget. Büszkék arra, hogy részesei lehetnek annak a közös és nagyon lényeges munkának, amivel az ápolás színvonalát is emelhetik. A projekt elején kitűzött céljukat bebizonyították, vagyis azt, hogy a „jót lehet még jobbá fejleszteni” és megmutatni, hogy milyen fontos az a munka, amit végeznek.

A programban közreműködők bíznak benne, hogy a projekt zárása után a továbbfoglalkoztatás ideje alatt is ugyanolyan lelkesen, odaadóan tudnak megfelelni az elvárásoknak és részesei lenni továbbra is a klinikákon végzett munkának.

A foglalkoztatott diplomás egészségügyi szakdolgozók:

Gyógytornászok:
Dienes Viktória, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika
Vámos Katalin, Ortopédiai Klinika
Szabó Erzsébet, II. sz. Belgyógyászati Klinika
Makk Sára, Pulmonológiai  Klinika
Simpf Orsolya, I. Gyermekgyógyászati Klinika

Dietetikusok:
Bátri Mária, Transzplantációs és Sebészeti Klinika
Komáromi Krisztiánné Török Éva, I.sz. Sebészeti Klinika

Védőnő:
Mátrai Dóra, I.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Diplomás ápoló:
Bialkó Zsuzsa, I. sz. Sebészeti Klinika

 

Összeállította: Seres Erika, Kormos Ágnes