A romló gazdasági környezet ellenére olyan stabil pénzügyi helyzettel indul a következő évnek az egyetem, amilyenre nem volt példa az utóbbi időszakban – nyilatkozta dr. Ivády Vilmos, a Semmelweis Egyetem gazdasági-műszaki főigazgatója. Október óta nincs lejárt szállítói tartozása az egyetemnek, így 2012-ben a tárgyévi bevételek teljes mértékben felhasználhatóak a tárgyévi kiadásokra.

Mint arra a főigazgató emlékeztetett: augusztusig még az előrejelzéseknek megfelelően alakultak az adatok, vagyis romlott a likviditási helyzet, majd elkezdődött egy javuló tendencia. Nyáron még az öt milliárd forintnyi kifizetetlen számlából két milliárd forint volt a lejárt tartozás összege, ezt sikerült ledolgozni őszre. Az év végére várhatóan a klinikai központ hiánya is megközelíti a nullszaldót.

A fizetőképesség romlásának hátterében alapvetően a tervezett állami bevételek elmaradása állt, erre válaszul kellett az egyetemnek kiadásokat csökkentő lépéseket bevezetni július végén, amelynek egy része volt az ötszázalékos keretcsökkentés, illetve egyes beruházások elhalasztása. A lejárt tartozások megszüntetésében szerepet játszott az is, hogy a külföldi hallgatók oktatásából származó, ősszel megérkezett devizabevételeket is a lejárt tartozások kiegyenlítésére lehetett fordítani átmenetileg.

Ezeknek az intézkedéseknek a 2012-es év megalapozása volt a fő célja – vázolta a főigazgató. Ennek ellenére a romló és bizonytalan külső gazdálkodási környezet, a stagnáló OEP-finanszírozás és a szaktárcától érkező csökkenő támogatás miatt a 2012-es év költségvetési kerete nem haladhatja meg az idei év csökkentett keretét. A jövő évi költségvetés célja, hogy a nehezedő és egyre kevésbé kiszámítható külső körülmények között stabilan működhessen az egyetem. Fontos ugyanakkor az egyéb intézményi bevételeket fokozottabban bevonni a költségvetési keretekkel nem teljes mértékben finanszírozott feladatok ellátására.

A gazdálkodás stabilitásának ára az úgynevezett szolidaritási elvonás növelése, emiatt ez egységesen tíz százalék lesz mindenhol. Emellett egyéb bevételeket is fokozottabban kell bevonni az alapfeladatok finanszírozásába. DP

A cikk teljes terjedelemben a Semmelweis Egyetem újság jövő héten megjelenő számában olvasható.