Húsz millió forint támogatást kapott a Semmelweis Egyetem két Gyermekklinikája a Magyar Villamos Művek Zrt (MVM) két csoportjától. A jelképes csekket és az okleveleket szerdán, a Millenáris Parkban adták át a cég által szervezett „Élménynapon”.

Dr. Tulassay Tivadar rektor, az I.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója átveszi az adományt

Az anyagcsere labor bővítésére fordítja az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika az MVM-től kapott összeget. Hazánkban két központban, Budapesten és Szegeden, 40 éve kezdték meg a veleszületett anyagcsere-betegségek újszülöttkori szűrését. Kezdetben egy betegség, a fenilketonuria jeleit keresték az orvosok, napjainkban azonban már 26 betegség vizsgálatát végzik a klinikán korszerű laboratóriumi módszerekkel. A kórképek a szervezet energia ellátásában, vagy hormon termelésében okoznak problémát. A Magyarországon született gyermekek 60 százalékát, azaz évi 54 ezer újszülött mintáját vizsgálják szárított vércseppből. A szűrés minden csecsemő számára kötelező, a vérvétel a születést követő 48. és 72. óra között történik. Az eljárás olyan ritka veleszületett anyacsere-betegségek felismerését teszi lehetővé, amelyek korai állapotban még tünetmentesek. A korai diagnózisnak és kezelésnek köszönhetően, a gyerekek – a kezelés mellett – életük végéig tünetmentesek maradhatnak. Átlagosan évente 15 új beteget regisztrálnak. A „kiszűrt” újszülöttek kivizsgálása, kezelése, esetenként speciális diétájuk beállítása, valamint a további gondozás szintén a Gyermekklinika feladata. Ez igazi csapatmunka, melyben pszichológus, vegyész, táplálkozási szakértő, gyermekorvos, gyermekneurológus, belgyógyász vesz részt. A programba bevonható betegségek száma fokozatosan nő, lehetőséget adva még több gyermeknek a jobb élet minőségre.

Dr. Szabó András, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója átveszi az MVM Zrt. adományát

A II. számú Gyermekgyógyászati Klinikán idén jelentős fejlesztéseket végeztek: 4 baba-mama szobát alakítottak ki és növelték a fürdők számát is. Az így kialakított osztály alkalmas arra is, hogy a gyakori fertőző, járványos időszakokban legyen az intézményben elkülönítő részleg, így csökken a kockázata annak, hogy a gyermekek az intézményben fertőzzék meg egymást. Bár nem tartozik a klinika feladatai közé a fertőző – hasmenéses vagy influenzás – gyermekek ellátása, havonta átlagosan 3-4 fertőző betegségben szenvedő gyermekkel találkoznak. Részben azért, mert az erre a feladatra kialakított László Kórház nem képes mindenkit felvenni, így erre a klinikára is kerülnek fertőző betegek, egyes esetekben pedig a betegfelvétel után jelentkeznek a kór tünetei a gyermekeknél. Ezzel párhuzamosan a korábbi földszinten működő sebészeti osztály az emeletre, az intenzív osztály mellé költözik. Az MVM-től kapott támogatást a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a sebészet posztoperatív részlegének felújítására használja fel, amelyet a tervek szerint december közepén adnak át.

Az MVM Trade Zrt és az MVM Partner Zrt negyedik alkalommal szervezi meg az „Élménynapot”, melyre minden alkalommal több száz egészséges és tartós kórházi kezelésre szoruló beteget és a fogyatékkal élő kisgyermeket várnak. A Semmelweis Egyetem klinikái mellett idén az MVM a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórházat, valamint az SOS Gyermekfalut is támogatta.
KE

Galéria

1kép