Egyetemi pályafutásuk alatt kimagasló tudományos eredményeket elért fiatalok vehették át a XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) zárórendezvényén a Pro Scientia Aranyérmet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A 45 aranyérmes hallgató közül öten a Semmelweis Egyetemen tanulnak.

Az orvos- és egészségtudományi szekcióban Marosi Attila (SE GYTK V.évf.), Pápai Zsolt (SE ÁOK V.évf.) és Rosero Olivér (SE ÁOK VI.évf.) kapott aranyérmet. A testnevelés- és sporttudományi szekcióban Lasztovicza Dórát (SE TSK V.évf. – MSc) és Négyesi Jánost (SE TSK II. évf.- MSc) díjazták aranyéremmel.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fővédnökségével rendezett konferenciára 2011-ben 4470 pályamunkát neveztek be, közülük 16 szekcióban 410 tagozaton 4169 dolgozatot mutattak be. A rendezvénynek az ország 9 városában 16 egyetemi kar adott otthont. A szekciókban továbbra is jelen voltak a határon túli magyar egyetemisták és a kiváló középiskolai tanulók. Az OTDK szakmai rendezvényei után, többlépcsős megméretést követően a konferencia különféle szekcióiban szereplő egyetemi hallgatók közül idén negyvenöten nyerték el az érmet.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében méltatta a tudományos diákköri mozgalmat, amely a tehetségek kiválasztásának és segítésének egyik, ha nem a legfontosabb eszköze, illetve a magyar elitképzés legjelentősebb szervezete, amelyben számos akadémikus is részt vesz. Arra biztatta a kitüntetetteket, hogy továbbra is tehetséggel és szorgalommal szolgálják a hazájukat.

Az OTDT által alapított Pro Scientia Aranyérmet 1989 óta kétévente 45-50 fiatal kutató kapja meg, akik egyetemi pályájuk során – elsősorban az OTDK-n – tudományos munkájukkal kiemelkedőt alkottak. Jelenleg több mint ötszázan büszkélkedhetnek az éremmel.

Az ünnepségen Mestertanár Aranyéremmel tüntettek ki ötvennégy olyan oktatót és kutatót, akik sokat tettek a tudományos nemzedékváltásért, köztük dr. Noszál Bélát, a SE Gyógyszerésztudományi Kar dékánját, dr. Varga Gábort, a SE Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai Tanszékének vezetőjét, dr. Pavlik Gábort, a SE Testnevelési és Sporttudományi Kar (TSK) egyetemi tanárát, és dr. Radák Zsoltot, a SE TSK dékánhelyettesét.

A jövő évi felhívás ezen a linken olvasható.

T-Sz.Sz.

Forrás: mta.hu