Budapest három sürgősségi központjának egyike lesz a Semmelweis Egyetem külső klinikai tömbjének bázisán, a Korányi Projekt keretében létrejövő új betegellátó egység. Az Új Széchenyi Terv egyik legkiemelkedőbb egészségügyi fejlesztése 8, 1 milliárd forint uniós forrásból valósul meg. Ez egészül ki egy 1,9 milliárd forintos támogatással, mivel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága által meghirdetett Semmelweis Tervhez igazodva a projekt szakmai-műszaki koncepciója bővült. Az erről szóló megállapodást a napokban írta alá a szaktárca és az egyetem – jelentette be dr. Réthelyi Miklós miniszter, a hamarosan kezdődő építkezés helyszínén, vagyis a külső klinikai tömb kertjében tartott sajtótájékoztatón. „Az épület nagy lehetőséget jelent mind a régió sürgősségi és a traumatológia ellátása szempontjából, mind az egyetem klinikái számára” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a korszerűen felépített új létesítmény 2013 első félévében kezdhet működni.

A bővített beruházás szakmai célja egy poliklinikai háttérrel rendelkező délpesti sürgősségi centrum megvalósítása, együttműködésben az egykori baleseti intézet (jelenleg Péterfy Sándor utcai Kórház Balesti Központ) és az Országos Idegtudományi Intézet munkatársaival – hangsúlyozta dr. Cserháti Péter, helyettes államtitkár.

A Semmelweis Egyetem vezetősége már több mint öt éve elkezdte tervezni a Korányi Projekt névre keresztelt fejlesztési koncepciót– emlékeztetett dr. Tulassay Tivadar rektor. Központi forrásokból utoljára 30-40 éve jutott a betegellátó struktúra fejlesztésére, a központi régióban uniós forráshoz is nehezebb jutni. Ebből következik, hogy a Semmelweis Egyetem sok szempontból a nemzetközi renoméjának nem megfelelő logisztikával és infrastruktúrával tudja ellátni a betegeket. A Korányi Projekt célja ennek az egyfajta elmaradásnak, lemaradásnak a ledolgozása – mutatott rá a rektor.

Az új központi épület – amely egy átjáró rendszer segítségével szervesen illeszkedik majd a külső klinikai tömb épületeihez – egyebek mellett helyet ad egy 110 ágyas ortopédiai, egy 70 ágyas traumatológiai és egy 29 ágyas központi intenzív osztálynak is. Kialakítanak egy központi laboratóriumot, s a centralizált képalkotó diagnosztikai részleg is itt lesz.
Tovább a Korányi Projekt saját honlapjára

DP

 

KMOP-4.3.1/A 2-09-2f-2010-0001