Három felsőoktatási intézménnyel, köztük a Semmelweis Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a fővárosi önkormányzat. Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: hibát követne el a város, ha nem használná az egyetemek által képviselt tudást, a kutatási eredményeket. „A mostani megállapodások nem pusztán üres papírok, a formalizált együttműködés a város szépülését szolgálja. Kérjük, várjuk az egyetemek javaslatait, a városfejlesztő munka során számítunk a szellemi kapacitásukra” – fogalmazott Tarlós István. A főpolgármester úgy véli, ahhoz, hogy Budapest Közép-Európa egyik tudományos központja maradjon, illetve újra azzá váljon, erős fővárosra van szükség, amelyhez nélkülözhetetlen az egyetemek tudása.

Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora úgy fogalmazott, több mint szimbolikus jelentőségű a megállapodás. Mint mondta, örömteli számára, hogy a főváros is büszke arra, hogy egy jó hírű, csaknem 243 éves egyetem működik a területén. Az együttműködés lehetősége korábban is sokszor felmerült, de mégis csak most történt előrelépés ezen a területen – jegyezte meg. Holott akár financiális okok is indokolhatták volna már a korábbi közös munkát. Csak a Semmelweis Egyetemen például háromezer külföldi diák tanul, akik „tartós turistaként” élnek Budapesten, 3 milliárd forinttal hozzájárulva a költségvetéshez. A kórházi struktúra és a betegellátás napirenden lévő átszervezése miatt pedig hatalmas feladatok állnak a főváros és az egyetem előtt az egészségügy területén – tette hozzá dr. Tulassay Tivadar.

Dr. Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora azt emelte ki: az egyes tudományok egymás nélkül képtelenek működni, az együttműködés hiányában a város sem tud fejlődni. Ezért fontos szerinte a megállapodás által nyújtott lehetőség.

Dr. Mészáros Tamás, a Corvinus Egyetem rektora kitért arra, hogy a felsőoktatási intézmények a városképhez is jelentősen hozzájárulnak. Mindemellett egyáltalán nem mindegy, hogy a fővárosban tanuló több mint 100 ezer hallgató hogyan éli meg a mindennapjait, a főváros milyen mértékben tudja az ő tudásukat hasznosítani – vázolta dr. Mészáros Tamás, hogy szerinte miért fontos lépés a dokumentum aláírása.

A megállapodások az egészségügytől az informatikán és a közgazdaságtanon át a környezetvédelemig számos tudományterületen megteremtik az együttműködés, közös gondolkodás lehetőségét. DP