Kevesebb, mint két hónap alatt állást találnak a Semmelweis Egyetemen végzett szakemberek – egyebek mellett ez is kiderül a közelmúltban végzett diplomás pályakövetési kutatásból, amely csak egy eszköze a régi hallgatókkal való kapcsolat szorosabbra fűzésének. A Semmelweis Egyetem több mint 240 éves fennállása alatt százezer diplomát adott ki, s most minden „öregdiákját” vendégül látja a november 25-i Alumni Találkozón. Az érdeklődés egyre nagyobb, így a gálavacsora férőhelyei már beteltek, a kulturális programokra és az előadásokra azonban továbbra is mindenkit várnak a szervezők.

Egy egyetem messze nemcsak a tanulás helyszíne, hanem egyfajta szellemi bázis is. Az ehhez való tartozás pedig nem szűnik meg a diplomázással. A világ legismertebb és legnevesebb egyetemein régi hagyománya van az „öregdiákokat” összekovácsoló, az egyetemi évek alatt kialakult kapcsolati hálót megőrző és tovább erősítő úgynevezett alumni közösségeknek. A Semmelweis Egyetem az egyre intenzívebbé váló alumni tevékenységével Európa és az Egyesült Államok legnagyobb hagyományú felsőoktatási intézményeihez zárkózik fel – hangsúlyozta dr. Stubnya Gusztáv, a SE stratégiai és működésfejlesztési főigazgatója.

dr. Stubnya Gusztáv

Ugyanakkor a Semmelweis-es öregdiákok közösségéhez való tartozás valójában egy hatalmas kapcsolati hálót is jelent. A legutóbbi felmérések szerint a Semmelweis Egyetemen végzett a Magyarországon dolgozó orvosok 42, a fogorvosok 70, a gyógyszerészek 50, a szakdolgozók 27, valamint a testnevelő tanárok és az edzők 80 százaléka – ismertette az adatokat dr. Stubnya Gusztáv. Az alumni közösség erősítése, amely most az egyetem egyik stratégiai célja, a „Semmelweis Közösség-Semmelweis Világ” uniós projekt keretében folyik. Ennek egyik elemeként a közelmúltban csaknem ezer 2007 és 2009 között végzett volt hallgatót kérdeztek meg arról, hogy miként boldogult a munkaerőpiacon. Eszerint a Semmelweis Egyetemen végzettek tanulmányaik befejezése után átlagosan kevesebb, mint két hónap (1,85 hónap) alatt el tudtak helyezkedni. A leggyorsabban a Gyógyszerésztudományi Karon végzettek találtak állást, nekik alig három hétre volt szükségük ehhez, míg az orvoskarról kijövők másfél hónap alatt álltak munkába. A kutatásból kiderült az is, hogy a Semmelweis Egyetemen végzettek többsége nem lett pályaelhagyó, az Egészségtudományi Karról kikerülők nyolcvan százaléka, míg az orvos-, fogorvos- és gyógyszerésztudományi karon diplomázottak több mint kilencven százaléka az egészségügyi ellátásban dolgozik, s munkája nagyrészt kapcsolódik a megszerzett végzettségéhez.

A kutatás szerint az egyetem volt diákjainak kilencven százaléka tart fent szakmai, illetve baráti kapcsolatot korábbi évfolyam- és csoporttársaival. Ugyanakkor jóval kevesebb azok aránya, akik ezt szervezett formában teszik. Márpedig az alumni rendezvények jó alkalmat adhatnak a régi barátokkal való találkozás mellett a tapasztalatcserére és arra is, hogy első kézből ismerhessük meg a legaktuálisabb egészségpolitikai és szakmai trendeket – mondta dr. Stubnya Gusztáv. Szerinte nagyon fontos, hogy itt erősebbé válhatnak vagy éppen kiépülhetnek azok a személyes kapcsolatok, amelyek segítségével bármilyen helyzetben gyorsabban információhoz lehet jutni. A régebben végzettek számára pedig érdekes lehet annak megismerése is, hogy hova fejlődött az egyetem az elmúlt évtizedekben, s merre tart.

A november 25-i Alumni Találkozón gálavacsorával vendégeli meg mind a hat karának, illetve az elődintézményeinek fiatalabb és idősebb öregdiákjait a Semmelweis Egyetem, a gasztronómia élvezetek és a kulturális programok mellett számos, az egészségügyben dolgozók hétköznapjait érintő előadás is meghallgatható. Dr. Kopp Mária például a gyógyítók egészségi állapotáról, az ágazatban dolgozókra ható tényezők tudományos hátteréről beszél majd, több ismert szakember pedig saját személyes példáján át mutatja be a nehézségeket, s a lehetséges pozitív megoldásokat.

Dr. Stubnya Gusztáv kiemelte: a közelgő Alumni Találkozó csak egy része a közösséghez való tartozásnak. A nemrég kifejlesztett alumni honlapon keresztül, ingyenes regisztráció után a programajánlatok mellett minden öregdiák folyamatos tájékoztatást, hírlevelet kaphat az egyetemet érintő eseményekről, s igény szerint akár a legújabb tudományos eredményekről is. www.medicalonline.hu/Semmelweis Egyetem