Az anatómia és a sporttudomány kapcsolódási pontjai álltak a fókuszban a 41. Mozgásbiológiai Konferencián. A Magyar Biológiai Társaság Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, valamint a NEFMI Sport Államtitkárság, a Magyar Sporttudományi Társaság, és az MTA Pedagógiai Bizottság Szomatikus-nevelési Albizottság szervezésével megrendezett konferencia mintegy negyven előadását öt téma köré csoportosították a szervezők.

A konferencia megnyitóján dr. Donáth Tibor a sport és a tudomány szoros kapcsolatát emelte ki: „Nap mint nap dőlnek meg újabb és újabb sportolói rekordok, ám ez kizárólag a tudománynak köszönhető.”, majd az anatómia és a sporttudomány közös távlatairól beszélt, amely a konferencia első szekciójának címe is. Dr. Donáth Tibor a jövő útjának nevezte az anatómia és az élettan hihetetlen előretörését, a mozgásbiológia kérdéseinek megközelítését a klinikusok szemszögéből.

Dr. Tóth Miklós, a SE Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja hangsúlyozta: bízik benne, hogy a konferencia hozzájárul egy pozitív kimenetelű társadalmi változás eléréséhez.

Dr. Gombocz János alelnök bejelentette: dr. Donáth Tibor átadta a Mozgás- és Viselkedés-biológiai Szakosztály elnöki tisztségét. A közgyűlés döntése alapján a korábbi elnök javaslatára a szakosztály új vezetője dr. Hamar Pál lett, aki megköszönte a megtiszteltetést és rövid beszédében kiemelte: hisz a jól elvégzett munkában, a szorgalomban, a tehetségben, és a nagy elődök szellemiségében folytatja a munkát.

Az első Mozgásbiológiai Konferenciát 1970-ben Tihanyban rendezték, ennek keretében alapították meg a Mozgásbiológiai Szakosztályt. Az első konferencián előadást tartott Szentágothai János, az MTA akkori elnöke is, aki már akkor felismerte a sporttudomány jelentőségét elsősorban a magyar népegészségügy és az emberi teljesítmény jobb megismerhetősége és kutatása szempontjából. Dr. Nemessuri Mihályt, a szakosztály alapító elnökét dr. Donáth Tibor követte a Mozgás- és Viselkedésbiológiai Szakosztály élén.

SzZs