Hat roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait az Általános Orvostudományi Karon, az egyetemen indított roma orvosképzési programnak köszönhetően – tájékoztatott dr. Rosivall László, a program ötletgazdája és vezetője, a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetének igazgatója.

A budapesti Avicenna International College-al közösen szervezett, az Európai Unió TÁMOP fejlesztési keretéből támogatott intenzív előkészítő tanfolyam célja, hogy pótolja mindazt a hiányt, amit a hátrányos helyzet jelent, s alkalmassá tegye a fiatalokat az orvosegyetemi tanulmányok megkezdésére. Az összesen két évig tartó projekt idén februárban indult, az első csoportba tízen nyertek felvételt, közülük kerültek be most hatan az egyetemre, miniszteri ösztöndíjjal, a pótfelvételi eljárás keretében – hangsúlyozta Rosivall professzor. Hozzátette: ők mindannyian teljes jogú hallgatói az egyetemnek és továbbra is kiemelt figyelemre számíthatnak, a Korányi Frigyes Szakkollégium tagjai, az Instruktor Öntevékeny Csoport és az oktatók részéről is számíthatnak segítségre, hogy sikerüljön minden hátrányt leküzdeniük.

Eközben idén ősszel újabb előkészítő tanfolyam indul, amelyre szeptember 15-ig lehet jelentkezni. A bekerüléshez sikeres szóbeli felvételi elbeszélgetés szükséges, később különböző tesztekkel is felmérik a hallgatók tehetségét, képességét és eltökéltségét. Ez utóbbira mindenképp szükség van. Az oktatás minden héten szombat és vasárnap folyik; a most végzettek között volt olyan diák, aki így hétvégenként összesen nyolc-tíz órát utazott, csak azért, hogy rendszeresen részt vehessen a tanfolyamon.

A tárgyi ismeretek fejlesztése – vagyis a kémia, a biológia, az angol, a művészet és a társadalomtudomány órák mellett – az oktatás részeként számos kulturális programon is részt vehetnek a fiatalok, moziba, színházba, múzeumba és vacsorákra is eljutnak. DP