Floureszcens mikroszkóppal készült kép, amelyen két kötőszövetes oszlop (nyilak) látható egy ér belsejében. Zöld szín jelzi ez endotél sejteket, míg a piros szín a kötőszöveti kollagén kötegeget mutatja

Egy új rákgyógyszer kifejlesztése felé tett első, ígéretes lépés – így kommentálta az American Journal of Pathology a magyar kutatók felfedezését, amelyről a napokban jelent meg közlemény a neves amerikai szaklapban. „Egy nagyobb kutatási projekt keretében az érképződés, az érosztódás egy új mechanizmusára lettünk figyelmesek” – mondta dr. Paku Sándor, a közlemény első szerzője, a Semmelweis Egyetem I. számú Patológiai és Rákkutató Intézetének tudományos főmunkatársa.

Márpedig az erek osztódása fontos kérdés a daganat növekedése szempontjából, hiszen az osztódással nő a tumort tápláló felszín. Eddig azt feltételezték, hogy valamilyen erő összenyomja az ér két oldalát és ezért történik meg az osztódás. A kötőszövetben azonban valójában nincs ilyen erő, tehát más megoldást kellett keresni – magyarázza dr. Paku Sándor.

Egy kötőszövetes oszlop keresztmetszete. A kollagén köteget két endotél sejt határolja, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz (nyilak)

A magyar kutatócsoport által felismert teljesen új mechanizmus lényege a következő: az ereket bélelő endotél sejtek nyúlványokat bocsájtanak az ér belseje felé, majd hidakat képeznek az ér két fala között. A hidat képező sejt az éren kívül, a kötőszövetben található kollagén kötegek közül egyhez hozzátapad és a hídban létrejövő összehúzó erő segítségével a kollagén köteget átviszi az ér belsején. Ezzel megnyílik az út az ér belseje felé a kötőszöveti sejtek előtt, amelyek új kötőszövetet termelnek. Így a kötőszövetes oszlop olyannyira megnagyobbodik, hogy elosztja kétfelé az eret.
Egy ilyen ér elosztódása mindössze néhány óra alatt lezajlik, máris új felszínt biztosítva a daganat további növekedésének.

És, hogy miért vezethet a mechanizmus ismerete akár egy új rákgyógyszer kifejlesztéséhez? Ha például sikerül megakadályozni, hogy az endotél sejt a kollagénhez tapadjon, akkor máris elkerülhető az osztódás. Ha pedig meg lehet állítani az erek osztódását, akkor kevesebb tápanyag jut el a tumor sejtekhez, így a daganat növekedése lassul.

Forrás: cbs42.com

A Semmelweis Egyetem I.-es és II. számú Patológiai Intézete, az Országos Onkológiai Intézet, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, valamint a bécsi orvosi egyetem szakemberei közösen vettek részt egy, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) által finanszírozott kutatásban. A fő téma a „Rosszindulatú daganatok ereződésének mintázata és molekuláris mechanizmusa” volt, ennek keretében jutottak az erek osztódásával kapcsolatos fontos felismerésre. DP

A magyar kutatók felfedezéséről az American Journal of Pathology-ban megjelent cikk: Paku S, Dezső K, Bugyik E, Tóvári J, Tímár J, Nagy P, László V, Klepetko W, Döme B. A new nechanism for pillar formation during tumor-induced intussusceptive angiogenesis.