Forrás: life123.com

Augusztusban lesz két éve, hogy elindult az evési zavarokkal küzdő betegek kutatással egybekötött internetes utókezelése, az úgynevezett EDINA program. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete által működtetett, európai uniós támogatással létrehozott honlapra eddig hetvenegyen regisztráltak. Bár a kutatás várhatóan csak jövő tavasszal zárul le, az már most látható, hogy hasznos a virtuális segítség. Míg általánosságban az evészavarral küzdő betegek ötven százalékának a kezelés befejezése után fél-egy évvel ismét romlik az állapota, az EDINA programban résztvevőknél csupán 2-5 százalékos a visszaesők aránya – tájékoztatott Mezei Ágnes, a Magatartástudományi Intézet EDINA programban dolgozó PhD hallgatója.

Az internetes utógondozásra azok jelentkezhetnek, akik pszichoterápiás kezelésben részesültek különböző evészavarok, elsősorban bulimia, bulimarexia vagy falászavar miatt. A regisztráció után véletlenszerűen dől el, hogy ki kerül be rögtön a programba, vagyis az úgynevezett beavatkozási csoportba, és kinek kell a kontrollcsoport tagjaként négy hónapot várnia az aktív részvételig. A megkülönböztetésre azért van szükség, hogy a kutatók össze tudják hasonlítani az utógondozásban résztvevők állapotát azokéval, akik nem kapnak ilyen online segítséget. A programban való részvétel hossza korlátlan, az első, 2009 augusztusában regisztrált páciens például ma is aktív tag.

És hogy pontosan milyen segítséget nyújt az internetes felület? Az evészavarokról szóló részletes információk mellett számos interaktív elemmel rendelkezik a honlap. Az internetes csevegőprogramon – a chat-en – keresztül csoportos és egyéni terápiára is van lehetőség, tapasztalt terapeuta vezetésével. A fórumon keresztül a résztvevők megoszthatják egymással a betegségükkel kapcsolatos tapasztalatokat. Ezek mellett hetente egyszer mindenki kap egy személyre szabott kérdőívet, amely elsősorban a tünetek és az evési szokások változására kérdez rá. Az értékelés alapján mindenki rendszeresen elkészítheti a saját evési naplóját.

Fotó: attekovacs.com

Az EDINA (Evési Rendellenességek Internetre Adaptált Utókezelése) programot, illetve a kutatást az Európai Bizottság a Marie Curie program keretében támogatta, összesen kilenc országban. A magyar kutatók a németországi Heidelbergi Egyetem Pszichoterápiás Kutató Központjának munkatársaival működnek együtt. Ha a kutatás bebizonyítja, hogy hatásos az internetes utókezelés, akkor a program a rutin kezelés részévé válhat a magyar egészségügyi rendszer keretein belül – mondta Mezei Ágnes.

Az adatgyűjtés azonban még tart és a jelenlegi hetvenegy mellé még körülbelül ugyanennyi páciens regisztrálása szükséges ahhoz, hogy lezárható és értékelhető legyen a kutatás.

További információ: http://www.e-mental-health.eu/edina/

DP