Mind a hat orvosképzéssel foglalkozó kazahsztáni intézmény képviseltette magát abban a delegációban, amely a Semmelweis Egyetemre látogatott. A tizenöt fős csoportban többségében rektorok, intézményvezetők és oktatók kaptak helyet, de itt volt a kazah egészségügyi minisztérium képviselője, sőt az a tanár is, aki idén elnyerte az „Év oktatója” címet.

A delegációt fogadó Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy a kampusz struktúrája jól mutatja az intézmény hármas küldetését, ami az oktatás, a gyógyítás és a tudományos tevékenység. A központi épületet bemutató és a belső klinikai telepen található intézményeket is számba vevő túra – amelyet Thurzó Orsolya, a nemzetközi kapcsolatok igazgatóságának munkatársa vezetett – a névadó Semmelweis Ignác szobránál kezdődött. A Kazahsztánból érkezett szakemberek emellett megtekinthették a legfontosabb egyetemi döntések helyszínét, a szenátusi termet, ahol röviden megismerkedhettek a legrégibb hazai orvosképző-intézmény történetével, majd a látogatás a szalonban zárult.

A Semmelweis Egyetemen jelenleg a hallgatók csaknem negyede külföldi, a világ minden pontjáról érkeznek ide tanulók, kazahsztáni diák azonban egyelőre egy sincsen – jegyezte meg Pop Marcel. Ezzel együtt a delegáció tagjai érdeklődtek a képzési struktúra, a szakképzés rendszere és az oktatás díja iránt is.

A szakemberek egy tíz napos kurzusra érkeztek a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központba. A részben a Világbank által finanszírozott látogatás oka, hogy Kazahsztánban, ahol jelenleg is tart az egészségügy reformja, szeretnének egy hasonló menedzserképző intézményt kialakítani – nyilatkozta Komma Olivér, az EMK munkatársa. KB