A Semmelweis Egyetem két kutatócsoportja nyert el támogatást a 2012 és 2016 közötti időszakra a Magyar Tudományos Akadémiától: a dr.Tulassay Tivadar, I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, illetve a dr.Rácz Károly, II. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója által vezetett team.

Dr. Tulassay Tivadar

 Dr. Tulassay Tivadar kutatócsoportja az eddigi eredményeik folytatásaként a krónikus betegségekben kialakuló szöveti átépülés molekuláris mechanizmusait kívánja tovább vizsgálni.
A folyamatban az immunrendszer, a látens gyulladás, és a felszíneket alkotó sejtek (endothel, epithel) interakciója zajlik. A fibrózis iniciálásának lényeges momentuma az immunsejtek és az epithelsejtek közötti információ átadás, valamint az ér endothel aktivitásának, illetve áteresztőképességének megváltozása. A folyamatban hálózatszerűen molekulák ezrei vesznek részt, nemcsak elősegítve a szöveti átépülést, hanem javító programokat is generálva. A kutatás egyrészt azzal foglalkozik, hogyan zajlik időben ez a folyamat, miként lehet megállítani vagy lassítani az átalakulást. Ehhez azonosítani kell azokat a kulcs molekulákat, vagy azok családját, amelyek a hálózatban döntő befolyással bírnak a progresszióra. Ugyanakkor mód nyílhat a folyamat lassítására, vagy a javító programok aktiválására is.
Ez a kutatás szemléletében, megközelítésében ötvözi az immunológia, az endokrinológia, a gyulladásos jelenségekkel foglalkozó tudományterületek alapvető felismeréseit. Továbbá, a kutatócsoport molekuláris analitikát, sejtszintű, egészállat kísérletekre épülő módszertan alkalmaz annak érdekében, hogy néhány, az emberiséget alapvetően sújtó, krónikus betegségben (diabetes, magas vérnyomás, vesebetegségek, érbetegségek) is igazolni és hasznosítani tudja felfedező kutatásaikat.
A vizsgálatok során több olyan világszínvonalú technikát alkalmaznak, melyek fejlesztésében a kutatócsoport tagjai részt vettek vagy a régióban csak korlátozottan elérhetők. A kutatás várhatóan olyan molekulákat is azonosít majd, amelyekre hosszútávon gyógyszerkutatási programok is indulhatnak.
A Tulassay Tivadar által vezetett, s az MTA által 1999 óta támogatott kutatócsoport már eddig is jelentős felfedező, transzlációs kutatási eredményeket mondhat magáénak, és eredményes az innováció területén is. Mindemellett fő feladatuknak tekintik a generációk közötti tudás átadását: a nemzetközi együttműködésben megvalósuló pályázat lebonyolítása során fontos szempont az utánpótlás nevelés és a tehetséggondozás.

Az MTA honlapja szerint a 2012 és 2016 között támogatandó kutatócsoportok létrehozására beérkezett 164 pályázatot anonim bírálók értékelték és egy 22 szakemberből álló zsűri rangsorolta és választotta ki a támogatandó 54-et. Idén a korábbiaknál jóval szűkebb keretösszeg állt rendelkezésre a felsőoktatási intézményekben és közgyűjteményekben működtethető akadémiai kutatócsoportokra.
Minden eddiginél több, 164 érvényes pályázat érkezett az elkövetkező 5 évre szóló kutatócsoport-támogatásra. Összesen 76 jelenleg is működő kutatócsoport folytatására, 3 jelenleg társult tagként működő kutatócsoport további működésére és 85 új kutatócsoport alapítására nyújtottak be pályázatot. A pályázatok 39 százalékát a humán és társadalom-tudományok művelői nyújtották be, 33 százaléka az élettudományok, 28 pedig a matematika és természettudományok területéről érkezett. Az érvényes pályázatokban 1200 kutatói álláshelyre és kutatási feladatokra összesen több mint 6 milliárd forintot igényeltek.
A rangsort felállító zsűri munkájának legfontosabb alapelve a kiválóság támogatása volt. A javaslat kialakításakor előnyben részesítette az elmúlt négy évben nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elért, iskolateremtő kutatókat, akiknek kutatási témája nem mutat párhuzamosságot az akadémiai kutatóintézetekben végzett munkával. A zsűri emellett támogatandónak tartotta a fiatal kutatókat teljes álláshelyen megfelelő arányban foglalkoztató pályázatokat. Az 54 támogatásra javasolt kutatócsoport közül 42 jelenleg is működik, és 12 új akadémiai kutatócsoport létrehozását ajánlja a zsűri 2012-től – olvasható az MTA honlapján.

T-Sz.Sz.