51 országból több mint 1300-an vettek részt a folyadékkromatográfia és a folyadékfázisú elválasztástechnikai módszerek legnagyobb nemzetközi szakmai rendezvényén, a 36th International Symposium on High Performance Liquid Phase Separations and Related Techniques budapesti kongresszusán. Az ötnapos szimpózium időtartama alatt 150 előadás és több mint 800 poszter mutatta be a tudományos eredményeket.

Pápai Katalin, egyetemi tanársegéd; Füredi Petra, PhD hallgató, a Gyógyszerészeti Intézet munkatársai poszterük előtt

Az elválasztástudomány – mennyiségi és minőségi kémiai elemzések tudománya – a mindennapok gyakorlatában számos területen biztosít pótolhatatlan információkat. Ma a természettudományok területén jóval több mintát vizsgálnak elválasztástechnikai módszerekkel, mint az összes többi elemzési módszerrel együttesen. E tudományág egyre gyorsuló fejlődését jelentősen segíti és inspirálja a gyógyszerkutatás, az élettudományok, a klinikai kémia, a toxikológia, a biotechnológia, a környezetvédelem, az élelmiszer biztonság, a kábítószer- és doppingvizsgálatok fejlődése. Az elválasztástudomány – a kromatográfiás és a spektroszkópiás eljárások – napjainkra gyors, pontos és biztonságos eredményt nyújtó extrém érzékenységű, nélkülözhetetlen vizsgálati módszerré vált.

A Semmelweis Egyetemen rutinszerűen alkalmazzák az elválasztástechnikai eljárásokat például biológiai minták klinikai kémiai analízisére (vér, plazma, testszövet, vizelet, széklet), nemkülönben hatóanyag/metabolit szintjének monitorozására (farmakokinetika), metabolitok azonosítására, gyógyszerkészítmények fejlesztésekor a hatóanyag-leadás meghatározására, szennyező komponensek kimutatására, gyógyszer-étel interakciók felkutatására. A gyógynövényismereti tudományágat az elválasztástechnika újabb növényi hatóanyagok azonosításával, izolásásával és mennyiségi meghatározásával segíti, továbbá az élettudományok számos más területén is alkalmazzák.

A világkongresszus egyik hazai szervezője a Magyar Elválasztástudományi Társaság korábbi elnöke, Prof. Klebovich Imre, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet igazgatója elmondta, tíz fiatal Semmelweis egyetemi kutató mutatott be posztert tudományos eredményeiről.

T.K.

A Nemzetközi sajtótájékoztató részvevői