Balesetben roncsolódott arc, születési rendellenesség – örök bélyeg. Hogy milyen mértékben tudják visszaállítani az arc eredeti állapotát a szakorvosok, és főként a funkcionális részeket (fogazat, állkapocs, látóidegek, stb.) az a betegek életminőségét határozza meg. A beavatkozások sikerét segíti az a világviszonylatban is egyedülálló 3 dimenziós adatbázis, melyet a Kutatóegyetemi pályázatnak köszönhetően a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának szakemberei készítenek.

Az un. 3D kefalometriai adatbázis az átlag európai arcforma jellegzetességeit tartalmazza, melyhez, mint etalonhoz hasonlíthatják a sebészek azokat a kóros eseteket, melyeknél nem tudják, hogy milyen volt pontosan az eredeti arcforma.

Évente 1000-2000 arcrekonstrukciós műtétet végeznek a szakemberek Magyarországon, és eddig csupán kétdimenziós adatokkal, „szemre” dolgoztak mindenütt a világban, vagyis a beavatkozásokat különféle hagyományos röntgen felvételek és CT segítségével végezték. A röntgen azonban csak 2D analízist, a CT ugyan már 3D ábrázolást is lehetővé tesz, azonban rendkívül nagy a sugárterhelés, ezért alkalmazása korlátozott.

Az áttörést az un. CBCT megjelenése hozta, a CBCT vizsgálat a CT-hez képest tizedakkora sugárterhelést jelent a betegeknek. A háromdimenziós megjelenésnek köszönhetően pedig sikeresebb lehet a rekonstrukciós műtét, illetve számos hasznos adattal egészíthető ki a klinika által készített adatbázis.

A kutatóegyetemi cím, és az ehhez társuló forrás azt hangsúlyozza, hogy a kiválóság kitörési pont, össztársadalmi szinten is. A Semmelweis Egyetem tavaly 3 milliárd forintot kapott, a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR2010-00001 pályázat keretében, és az új Széchenyi tervnek köszönhetően, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”.