Rendhagyó rendezvényen vehettek részt az érdeklődők a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárában, 2011. május 25-én, ahol dr. Németh Endre, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Sportági Intézete Küzdősporti Tanszékének adjunktusa tartott előadást a japán harcművészetek és küzdősportok bemutatásával.

Az előadást egy japán film részleteivel színesített prezentáció kísért. Németh Endre megismertette a hallgatókat a japán harcművészetek fajtáival, eredetével, a ruházattal, a különböző fegyvernemekkel, és versenyszabályokkal, továbbá olyan fontos kérdéseket válaszolt meg, mint hogy miért nem szerepel az olimpiai sportágak között a Karate, miért elfogadható mégis a japánok sajátos pedagógiája, és miért nem félnek a japánok a haláltól.

A lebilincselő, és olykor megdöbbentő előadást követően két sikeres fiatal sportoló a könyvtár belső udvarán rövid ízelítőt is adott a legfontosabb fogásokból, amit csodálva figyel a közönség.

A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára 2010 szeptemberében a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Semmelweis Tudáshálózat” néven indított projekt megvalósításába kezdett, amely a helyi képzési és tanulási szükségleteken alapuló komplex szolgáltatásfejlesztés, melynek átfogó célja, hogy a Könyvtár kiemelkedő hatásfokkal szolgálja a kutatással és gyógyítással foglalkozó szakemberek naprakész információhoz való jutását, a tudományos életpálya népszerűsítése a formális oktatáson kívüli képzést és tanulást.

A projekt egyik fő irányvonalát adja az a közel 50 rendezvény, amely a Semmelweis Tudáshálózatot mutatta be, illetve segítette, támogatta a tudományos életben való tájékozódást. Ezen rendezvények között került sor erre az alkalomra dr. Németh Endre közreműködésével, amely a visszajelzések alapján is kétségkívül az egyik legérdekesebb programpont volt.