Az országban már három helyen is folynak humán tesztek azzal az intelligens onko-késsel, amelyet dr. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatója fejlesztett ki. A munkához szükséges pénz egy részét a Kutatóegyetem pályázaton elnyert összegből fedezi az egyetem.

A találmány lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát, azaz képessé teszi az orvost arra, hogy gyorsabban és jobban döntsön a gyógyszer kiválasztásáról és adagolásáról. Az eszköz fő alkalmazási területe a ráksebészet, az érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet. Az eszközre, már a Harvard Medical School és a World’s Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt.

Március 17-én a Semmelweis Szalonban tartott sajtótájékoztatón dr.Takáts Zoltán mellett dr. Tulassay Tivadar, egyetemünk rektora és dr. Tóth Miklós tudományos rektorhelyettes is beszélt a sajtó megjelent munkatársaival.

Dr. Tulassay Tivadar méltatta Takáts Zoltán eddigi munkáját, és reményét fejezte ki, hogy ennek a találmánynak sikerül elkerülnie, hogy a golyóstoll vagy a dinamó sorsára jusson.

Dr. Tóth Miklós röviden vázolta, hogy 2011. az innováció éve a Semmelweis Egyetemen, hiszen az intézmény tavaly nyerte el a Kutatóegyetem címet. Az ehhez kapcsolódó fejlesztési programra 3 milliárd Ft támogatást kapott a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR pályázat keretében, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”.